SNP predložio izmjene zakona o državljanstvu i ličnoj karti

SNP predlaže da se izjednače uslovi koji se odnose na godine trajanja braka i godine trajanja boravka u Crnoj Gori

75 pregleda14 komentar(a)
26.08.2013. 16:05h

Socijalistička narodna partija (SNP) dostavila je Radnoj grupi za izgrađivanje povjerenja u izborni proces predloge izmjena zakona o državljanstvu i ličnoj karti, koji predstavljaju, kako su saopštili, kontinuitet inicijativa i zalaganja stranke za promjenu nepravednih rješenja u tim aktima. SNP je, kako je podsjetila poslanik Snežana Jonica, prethpdno dostavila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta. "Predlozi SNP predstavljaju kontinuitet inicijativa i zalaganja naše partije za promjenu nepravednih rješenja u navedenim zakonima, zbog kojih značajan broj građana Crne Gore nije mogao da ostvari svoja prava", pojasnila je Jonica. SNP, kako je saopštila, predlaže olakšice za dobijanje crnogorskog državljanstva za sve one koji su prije 3. juna 2006. godine imali prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori, odnosno mogućnost da dobiju crnogorsko državljanstvo bez otpusta iz državljanstva druge države.

"Predlozi SNP predstavljaju kontinuitet inicijativa i zalaganja naše partije za promjenu nepravednih rješenja u navedenim zakonima", kazala je Jonica
"Od podnosilaca zahtjeva koji bi koristili ovu olakšicu traži se da su zakonito i neprekidno boravili u Crnoj Gori do dana podnošenja zahtjeva, i na taj način ovim rješenjem obuhvaćeni su i oni koji su u međuvremenu dobili lične karte za strance", pojasnila je Jonica. Ona podsjeća da je tim osobama po automatizmu dobijanjem lične karte za strance prekidano prebivalište i započelo boravište, a da o tome nisu bili obavješteni od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kao ni o posledici – da će time izgubiti uslov za aplikaciju za crnogorsko državljanstvo za određeni period. "Predložili smo takođe izmjenu krajnje nepravedne i diskriminatorske norme kojom se od djece traži da se odlučuju između državljanstva oca i državljanstva majke. Našim predlogom predviđeno je da crnogorsko državljanstvo može po porijeklu dobiti svako lice čiji je jedan roditelj u trenutku rođenja bio crnogorski državljanin, bez obzira na mjesto svog rođenja i eventualno posjedovanje državljanstva drugog roditelja", navela je Jonica. SNP je, kako je kazala, predložio i brisanje jednog uslova za aplikaciju za crnogorsko državljanstvo koji je nerealan i stvara poteškoće podnosiocima zahtjeva, a to je dokaz da osoba ima stalan izvor prihoda u Crnoj Gori koji mu obezbjeđuje materijalnu i socijalnu sigurnost. "Takav uslov ne traži se ni u jednoj od susjednih država. Nerealno je od osobe koja aplicira za crnogorsko državljanstvo tražiti dokaz da je u stalnom radnom odnosu, kad znamo da je upravo posjedovanje državljanstva uslov bez kojeg se ne može ostvariti radni odnos na najvećem broju radnih mjesta, naročito u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i obrazovnim ustanovama", dodala je Jonica. Iz SNP-a traže i da se izmijene uslovi za dobijanje državljanstva po osnovu braka, za koje je do sada bilo potrebno tri godine braka sa crnogorskim državljaninom i pet godina zakonitog i neprekidnog boravka u Crnoj Gori.

SNP predlaže da se izjednače uslovi koji se odnose na godine trajanja braka i godine trajanja boravka u Crnoj Gori, odnosno da se dužina traženog zakonitog i neprekidnog boravka smanji sa pet na tri godine.

SNP predlaže da se izjednače uslovi koji se odnose na godine trajanja braka i godine trajanja boravka u Crnoj Gori
"Jer je nelogično da rok koji se odnosi na prateći uslov bude duži od roka koji se odnosi na ključni uslov, odnosno bez skraćenja ovog roka, nikakvog efekta nema ni rok koji se odnosi na trajanje braka od tri godine, jer podnosioci zahtjeva svejedno moraju čekati istek roka od pet godina boravka", dodala je Jonica. Predlogom SNP-a, navodi ona, predviđena je obaveza MUP-a da sve predmete koji su započeti prije stupanja na snagu ovog zakona riješi po ovom zakonu ako je to povoljnije za stranku, kao i obavezu MUP-a da obavjesti stranke o toj mogućnosti i o potrebi da izvrše određene radnje u postupku kako bi koristili to pravo. "Izmjenama zakona o ličnoj karti predložili smo da se precizira postupak podnošenja zahtjeva i izdavanja lične karte starim, bolesnim licima i osobama sa invaliditetom, što se naročito odnosi na korišćenje mobilne stanice za akviziciju podataka za izdavanje lične karte", kazala je Jonica. Propisali su, saopštila je, i obavezu da ovlašćeni službenik mora obavjestiti građanina o pravu da mu ime bude upisano na jeziku i pismu koje on zahtijeva, ali i novčanu kaznu za službenika ako tako ne postupi. "Propisali smo i obavezu da se o svakom zahtjevu za izdavanje lične karte mora odlučiti rješenjem", zaključila je Jonica.