Uprkos krizi, ljetuju u inostranstvu: Crnogorci vole Grčku

Najpopularnije cijene aranžmana bile su od 229 eura, koliko je koštao desetodnevni aranžman za Krf, koji se kretao do 285 eura

10 komentar(a)
Krf, Grčka, Foto: Dlorg.eu
20.08.2013. 16:18h

Uprkos ekonomskoj krizi, broj turista iz Crne Gore koji su ljetovali u inostranstvu nije se smanjio, ali je došlo do promjene pojedinih destinacija na koje su putovali. Agencije neće da kažu koliko su aranžmana prodali, ali tvrde da su najtraženije destinacije grčka i turska obala.

Kako je “Vijestima” kazala Jelena Vlahović iz turističke agencije “IN travel”, jedina promjena u odnosu na prošlo ljeto je da se smanjio broj zainteresovanih za Tunis, zbog povećanja cijene vize, kao i za Egipat, zbog nemira u toj zemlji.

Najviše putnika je bilo zainteresovano za Grčku, gdje su im bili ponuđeni Krf, Lefkada i Zakintos, a bilo je i individualaca koji su išli na ostala grčka ostrva kao što su Rodos, Krit i Skijatos, kažu u agenciji “Galileo”
“Prošle godine se Egipat prodavao mnogo više, ove godine nije zbog nemira. Interesovanje za Tunis je manje a to je uzrokovano porastom cijene vize, koja je 110 eura. Ukupan broj putnika koji je bio zainteresovan za ljetovanje je, međutim, isti”, rekla je ona, podsjećajući da su iz ove agencije su stopirali putovanja u Egipat zbog akuelnog stanja u toj zemlji.

Kako ističe Vlahović, veće interesovanje nego ranijih godina, Crnogorci i Crnogorke pokazali su za Majorku i Maltu.

Objašnjava da je ove godine najpopularnija bila Turska, i to cijela antalijska regija, što zbog dobrih cijena tako i zbog dobre ponude.

“Hoteli svih kategorija su tamo jako dobri, nude odličnu uslugu i all inkluziv varijante. Za otprilike 300 do 350 eura čovjek je mogao izabrati aranžman sedam dana, avionom, uz hotel sa tri zvjezdice i all inkluziv”, kaže Vlahović, dodajući da je sve organizovano u saradnji sa agencijom iz Beograda jer iz Crne Gore još nema čarter letova za dalje destinacije.

Sa druge strane, oni sa malo dubljim džepom mogli su za ljetovanje u Turskoj da izdvoje i do 1.500 eura po osobi, koliko su se kretali najskuplji aranžmani.

U turističkoj agenciji “Galileo” ne bilježe promjene u odnosu na prošlu godinu. Izvršni direktor te agencije Srđan Kovačević, rekao je da je Crnogorcima ove godine bilo nainteresantnije ljetovanje na Mediteranu. Najviše putnika je bilo zainteresovano za Grčku, gdje su im bili ponuđeni Krf, Lefkada i Zakintos, a bilo je i individualaca koji su išli na ostala grčka ostrva kao što su Rodos, Krit i Skijatos. Veći broj putnika išao je u Siciliju, dok su Crnogorci tradicionalno preko ove agencije išli u Španiju i Tursku.

Najpopularnije cijene aranžmana bile su od 229 eura, koliko je koštao desetodnevni aranžman za Krf, koji se kretao do 285 eura. Za Zakintos je trebalo platiti oko 299 eura, a ljetovanje je na Siciliji koštalo 499 eura.

Da naši turisti ove godine najviše idu na destinacije kao što su Krf, Zakintos i turska rivijera, potvrdili su i iz turističke agencije “Grand”. Oni bilježe porast interesovanja za krstarenja Mediteranom.

“Cijena desetodnevnog boravka na Krfu iznosi od 269 eura a prevoz je obezbijeđen autobusom i hidrogliserom, što je novina na našem tržištu i imamo veliki broj putnika koji su već bili na ovom prelijepom ostrvu, a koji se vraćaju ovoj destinaciji”, kazao je “Vijestima” Sreten Kankaraš iz te agencije.

Cijena dvanaestodnevnog boravka na Zakintosu je 249 eura sa ukljucenim prevozom, smjestajem u hotelu i uslugom vodiča, dok se cijene krstarenja kreću od 428 eura.

Beogradska “Politika” objavila je istraživanje po kojem čak 71,4 odsto građana Srbije prošle godine nije bilo na ljetovanju, a 94 odsto na zimovanju. O broju građana Crne Gore koji nemaju novca za ljetovanje nema pouzdanih podataka, ali se pretpostavlja da je situacija lošija nego u Srbiji, tim prije što kod nas još nije razvijena kultura putovanja.