Sindikat medija zatražio pomoć EU i OEBS-a

Predstavnici Sindikata medija zatražili su od Evropske delegacije i od OEBS - a, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, insistiraju na rješavanju slučajeva napada na novinare

0 komentar(a)
16.08.2013. 16:38h

Povodom ponovljenog napada na novinara Tufika Softića, predstavnici Sindikata medija sastali su se sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i misije OEBS - a koje su upoznali sa detaljima najnovijeg napada ali i sa svim ostalim napadima na novinare koji nijesu riješeni.

Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović, potpredsjednik Novak Uskoković i članica Glavnog odbora Milena Perović Korać zatražili su i od Evropske delegacije i od OEBS - a, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, insistiraju na rješavanju slučajeva napada na novinare.

Predstavnike Sindikata medija su primili na razgovor otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Alberto Kamarata i viši politički savjetnik ambasadora misije OEBS Alin Roberts sa saradnicima.

„Predstavnici vlasti ne shvataju ozbiljno medijsku zajednicu u Crnoj Gori. Novinari su postali lake mete, neko ko se može napadati, a da se zbog toga ne snose nikakve posljedice. Zbog toga tražimo da vršite pritisak na donosioce odluka u Crnoj Gori i da im jasno saopštite da ovakavo stanje više ne može da traje“, kazala je Camović .

Milena Perović Korać i Novak Uskoković su upoznali sagovornike sa prethodnim napadima na medijske radnike, kako su vođeni ti postupci kao i sa načinom na koji država, kroz zakone, (ne) štiti novinare i ljude koji se bave tom profesijom. Oni su se zahvalili predstavnicima misija na hitnom prijemu.

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Alberto Kamarata je saopštio da će svi slučajevi napada na novinare, između ostalog i na Softića uvijek biti na stolu, da će insistirati na njihovom rješavanju i da će napadi na novinare nastaviti da bude tema razgovora sa crnogorskim zvaničnicima.

„Da bi Crna Gora napredovala u procesu Evropskih integracija, između ostalog moraju se unaprijediti medijske slobode“, kazao je Kamarata.

On je dodao da je Crna Gora u svom akcionom planu za poglavlje 23 predvidjela više mjera za unaprjeđenje medijskih sloboda. Kao primjer je naveo uspostavljanje tijela koje će nadgledati nadležne organe zadužene za procesuiranje starih i novih slučajeva nasilja. Kamarata je posebno istakao kao značajno odluku da u sastavu tijela budu i predstavnici medija.

Alin Roberts je kazao da je OEBS, na svim nivoima organizacije, detaljno upoznat sa slučajem napada na Softića, koji će i dalje pažljivo pratiti i da će nastaviti kontakte sa Sindikatom. Predstavnici Delegacije EU i OEBS - a pozdravili su osnivanje i aktivnosti Sindikata medija.

Sastanci su organizovani na zahtjev Sindikata medija zbog učestalih napada na novinare, a pored prijema u Delagaciju Evrpske unije i OEBS tražen je sastanak i sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem iz čijeg kabineta Sindikat još niko nije kontaktirao. ”