Asanž: Ruske vlasti nisu ispitivale Snoudena

Osoblje Vikiliksa "posmatralo je situaciju izbliza i ruske vlasti su se dobro ponašale", kazao je Asanž

1 komentar(a)
16.08.2013. 14:08h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž negirao je danas spekulacije da su ruske vlasti ispitivale odbjeglog službenika CIA Edvarda Snoudena, rekavši da su se Rusi "ponašali dobro".

Asanž je rekao da je osoblje Vikiliksa bilo uz Snoudena od kako je napustio Hong Kong i stigao na moskovski aerodrom Šeremetjevo, 23. juna, gdje je u tranzitnoj zoni proveo oko pet sedmica prije nego što je 1. avgusta dobio privremeni jednogodišnji azil u Rusiji, prenijela je agencija AFP.

"Od Hong Konga imamo nekog uz njega (Snoudena) sve vrijeme", kazao je Asanž u intervjuu australijskom onlajn listu "Ferfaks medija".

Osnivač Vikiliksa rekao je da je Rusija oduvijek bila bezbjedniji izbor nego Hong Kong i Vikiliks je smatrao da bi u nekom trenutku Hong Kong mogao da izruči Snoudena SAD i da ga u međuvremenu pritvori.

Upitan da li su Snoudena ispitivale ruske službe bezbjednosti, Asanž je rekao da nisu.

Osoblje Vikiliksa "posmatralo je situaciju izbliza i ruske vlasti su se dobro ponašale", kazao je Asanž.

Snouden je u SAD optužen za špijunažu jer je medijima otkrio detalje američkog tajnog programa elektronskog nadzora građana, koji sprovodi Nacionalna agencija za bezbednost.

Snouden ni ocu ne vjeruje

Najpoznatiji američki bjegunac Edvard Snouden upozorio je javnost da ga u izjavama medijima ni na koji način ne zastupaju ni njegov otac ni advokat i da se to neće promijeniti.

Snoudenov otac Lon u posljednjih mjesec dana dao je niz intervjua medijima, a u u javnom obraćanju ne zaostaju ni porodični advokat Brus Fajn, kao ni njegova supruga Mati Fajn, koji svakodnevno medije snabdijevaju informacijama o njegovom boravku u Rusiji.

Edvard Snouden je o svemu preko SMS poruke obavijestio portal "Hafington Post", istakavši da shvata da medijima nije lako da dođu do njega i da zbog toga mogu da budu "zavedeni" od strane njegove porodice.

Mati Fajn je juče izjavila da Snoudenov otac i njegov pravni tim ne vjeruju novinaru Gardijana Glenu Grinvaldu koji je prvi iznio Snoudenovu priču o špijuniranju NSA.

Galerija