Šabović: Treba svi da odemo, da bi došli mladi i donijeli promjene

On smatra da lideri vladajućih partija treba da počnu razgovore o krizi vlasti

90 pregleda43 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
14.08.2013. 14:58h

Ukoliko se uskoro ne postigne dogovor o daljem funkcionisanju vladajuće koalicije neminovni su vanredni izbori, izjavio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović. Ukoliko socijaldemokrate ne uspiju da se dogovore sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o daljem funkcionisanju vlasti, smatra Šabović, SDP treba da izađe samostalno na vanredne izbore.

On smatra da lideri vladajućih partija treba da počnu razgovore o krizi vlasti, upozoravajući da više nema prostora za pregovore oko rebalansa budžeta i rješavanja problema KAP-a.

“DPS treba konačno da shvati da u Skupštini ništa neće moći da prođe dok se prije toga ne postigne konsenzus, jer parlament se konačno vratio sebi i uzeo prava koja mu pripadaju. U parlamentu se usvajaju zakoni, a ne u Vladi, koja ih samo predlaže. Ako neko misli da može po starom, onda su izbori neminovnost. To nije ništa strašno, neka se održe i treba da se održe”, kazao je Šabović “Vijestima”.

Premijer Milo Đukanović optužio je ranije manjeg koalicionog partnera da je uskraćivanjem podrške rebalansu budžeta, stvorio novu većinu sa “protivnicima države“ dok je parlament poslao poruku da želi da zatvori KAP, preuzme ulogu Vlade i uvede parlamentarnu diktaturu.

Premijerove kritike uslijedile su nakon što je Vlada, zbog odbijanja poslanika opozicije i SDP-a, morala da povuče predlog rebalansa budžeta kojim je bilo predviđeno poravnanje dugova od 61 milion eura Kombinata aluminijuma, Elektroprivrede Crne Gore i povezanih energetskih kompanija na štetu građana.

Podsjećajući na odluku SDP-a da bojkotuje predsjedničke izbore u aprilu, zbog čega je kandidat DPS Filip Vujanović ostao uskraćen za 30 hiljada glasova i umalo izgubio od kandidata opozicije Miodraga Lekića, Šabović je rekao da na eventualnim vanrednim izborima svaka stranka treba da ide odvojeno. “Da provjerimo da li su nekih desetak hiljada glasača što su ostali kući na predsjedničkim izborima ostali zbog nas”.

On nije želio da precizira da li bi SDP ponovo ulazio u koaliciju sa DPS-om, nakon izbora:

“Kakve će biti poslije koaliciije, hoće li biti stare ili nove, ne znam ali ja sam svakako za promjene, ne radi mene ili moje partije, već radi građana Crne Gore. Vjerujem da će u toj novoj Vladi biti mjesta za najsposobnije. Hvalimo se kako imamo veliki broj studenta koji su otišli iz zemlje i najbolji su studenti na svjetskim univerzitetima. Hvalimo se da imamo dokazanih privrednika koji su inostranstvu uspjeli u normalnim uslovima. Eto, dajmo im prostor da rade za budućnost Crne Gore. Međutim, da bi došli treba da odemo mi, najprije ja i svi ostali sa mnom”, kazao je Šabović.