Trotilom na Softića, policija provjerava da li je bio praćen

Na snimcima je, prema nezvaničnim informacijama, primijećen automobil koji pored Softićeve kuće prolazi u vrijeme koje se poklapa sa eksplozijama

30 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
13.08.2013. 15:28h

Policijski inspektori preksinoć su, zbog napada na novinara "Vijesti" Tufika Softića, na informativni razgovor priveli nekoliko osoba iz Berana i od njih prikupili obavještenja.

Prema nezvaničnim informacijama, inspektori su pregledali snimke sa nadzornih kamera u marketu “Voli”, gdje je Softić trgovao neposredno prije eksplozije.

Izuzeti su, takođe, i snimci sa nekoliko objekata u blizini Softićeve kuće.

Na snimcima je, prema nezvaničnim informacijama, primijećen automobil koji pored Softićeve kuće prolazi u vrijeme koje se poklapa sa eksplozijama.

Policija će, kako je “Vijestima” potvrđeno, provjeriti i telefonsku komunikaciju, sa lokacija kuda se novinar kretao i u blizini njegove kuće.

Ispred kuće novinara "Vijesti" bačen trotil: Ovo je ozbiljnije od zaplašivanja >>>

“Četiri osobe pozvane su u CB Berane i od njih su uzete izjave. Inspektori izuzimaju snimke sa nadzornih kamera i pregledaju ih. Juče ujutro urađen je uviđaj, a vještak Radovan Popović nije mogao sa sigurnošću da se izjasni da li je šok bomba ili trotil. Čekamo rezultate vještačenja izuzetih tragova iz Forenzičkog centra, kako bi sa sigurnošću znali koji je eksploziv u pitanju”, rekao je izvor “Vijesti” iz Uprave policije.

Još nepoznati napadači, pokušali su da likvidiraju Tufika Sofitića ili da unište njegov automobil, a ne da ga zaplaše, kako je to saopšteno odmah nakon napada.

Novinar “Vijesti” i “Monitora” kazao je da mu je policijski vještak, tokom uviđaja, rekao da je u njegovo dvorište bačen trotil - moćan eksploziv, a ne šok bomba, na šta su inspektori prve večeri posumnjali.

U nedjelju, oko 22 sata, u dvorište novinara iz Berana, bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom. Bomba je eksplodirala 70-ak santimetara od Softićevog automobila. Niko nije povrijeđen.

Softić je sa suprugom i troje djece bio u kući za vrijeme eksplozije. Na istom mjestu, on je prije skoro šest godina brutalno pretučen, ali policija nije otkrila napadače.

Softić je kući došao 20-ak minuta prije eksplozije, što moguće ukazuje da je bio praćen. On je juče kazao da nije siguran da li su napadači ušli u njegovu avliju ili su sa ulice bacili eksplozivnu napravu.

Savjet AEM: Napad na Softića prijetnja za medijske slobode

Savjet Agencije za elektronske medije najoštrije je osudio napad na novinara Tufika Softića, ocjenjujući da je riječ o kriminalnom aktu i prijetnji za temelje medijskih sloboda. “To nije napad na samo jednog građanina, novinara, njegovu porodicu i imovinu, već je i direktan udar u temelje medijskih sloboda, slobode izražavanja, slobodne javnosti i, u konačnom, ustavnog ustrojstva Crne Gore”, ocijenili su iz Agencije. Ponovni napad na Softića, kao i učestali i gotovo ustaljeni verbalni i fizički ataci na novinare, smatraju oni, potvrda su da se oni koji posežu za nasilnim ućutkivanjem medija osjećaju bezbrižno. “Savjet Agencije za elektronske medije smatra da je krajnje vrijeme da nadležni državni organi ovoga puta postupe maksimalno odgovorno i odlučno, da otkriju počinioce i obezbijede striktnu primjenu zakona. Svaki drugi ishod je apsolutno neprihvatljiv”, zaključili su iz Agencije.

Slučajevi nasilja nad medijima moraju biti temeljno istraženi

Napad na novinara Tufika Softića i prethodni slučajevi nasilja nad medijima i novinarima moraju biti temeljno istraženi, a počinioci procesuirani, poručeno je iz delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori. Kako je saopšteno, Delegacija je zabrinuta zbog napada na novinara Softića u Beranama, kojem je ispred kuće aktivirana eksplozivna naprava.

"EU neće prihvatiti nikakvo odstupanje od evropskih standarda kada je u pitanju sloboda izražavanja i medija od zemalja koje žele da se pridruže toj zajednici. Poslednji incident, kao i prethodni slučajevi nasilja nad medijima i novinarima moraju biti temeljno istraženi, a počinioci procesuirani u skladu sa zakonom", kaže se u saopštenju Delegacije. Oni su podsjetili da napad na Softića nije bio prvi napad na tog novinara, navodeći da je još 2007. godine je bio brutalno pretučen ispred svoje kuće od nepoznatih počinilaca. "Delegacija poziva vlasti da hitno istraže i krivično gone počinioce napada iz 2007. godine, kao i one koji su učestvovali u posljednjem incidentu u nedjelju uveče protiv Tufika Softića", saopštili su oni. Iz Delegacije su podsjetili da je sloboda medija osnovno pravo zaštićeno međunarodnim pravom i jedan od stubova demokratije. "U skladu sa zaključcima na SpeakUp2 konferenciji, održanoj 20. juna u Briselu, čiji je domaćin bio komesar Evropske komisije za proširenje, Štefan File, sloboda izražavanja, uključujući i slobodu medija, je ključni pokazatelj spremnosti zemlje da postane dio EU", naveli su oni. Kako su pojasnili iz Delegacije, sloboda medija reflektuje privrženost država demokratiji, dobrom upravljanju i političkoj odgovornosti i sastavni je dio pregovora o pristupanju EU, posebno poglavlja 23, koje obuhvata oblast ljudskih prava. "Delegacija će nastaviti da nadgleda poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava medija i novinara u toku pregovora o pristupanju EU", poručili su oni.

Evropski pokret: Napad na profesiju

Napad na novinara Tufika Softića atak je na novinarsku profesiju i opštu slobodu medija u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Evropskog pokreta. „Pozivamo nadležne organe da najhitnije reaguju i otkriju počinitelje napada, štiteći Softića i slobodu medija i izražavanja, jer je nedopustivo da još jedan napad na novinare u Crnoj Gori ostane nerasvjetljen“, poručili su iz te nevladine organizacije. Softiću je u nedjelju veče bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće u Beranama, nedaleko od mjesta gdje je prije nepunih šest godina brutalno pretučen.