Egipat: Odloženo rastjeravanje demonstranata

Mediji su sinoć prenijeli da snage reda planiraju da u ponedjeljak ujutro formiraju kordone oko dvije grupe demonstranata i tako spriječe da im se pridruže dodatne pristalice

0 komentar(a)
Protesti u Egiptu, Foto: Beta/AP
12.08.2013. 17:52h

Egipatske vlasti odlučile su danas da odlože početak rastjerivanja demonstranata koji već mjesec dana protestuju na dva trga u Kairu, navodeći da žele da "izbjegnu krvoproliće".

Vlasti su objavile da će odložiti požetak akcije rastjerivanja pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija, pošto je prethodno bivšem šefu države sud produžio za još 15 dana pritvor zbog navodne saradnje s palestinskim ekstremnim pokretom Hamas.

Morsijeve pristalice, koje protestuju više od mjesec dana na dvije lokacije u egipatskoj prijestonici zahtjevajući njegov povratak na čelo države, po objavljivanju odluke suda o pritvoru danas su održali protestnu šetnju glavnim ulicama Kaira.

Neimenovani egipatski zvaničnik izjavio je da je odluka da se odloži akcija rastjerivanja demonstranata donijeta zbog napetosti koja je ta informacija izazvala pošto je sinoć procurela u medije.

Mediji su sinoć prenijeli da snage reda planiraju da u ponedjeljak ujutro formiraju kordone oko dvije grupe demonstranata i tako spriječe da im se pridruže dodatne pristalice, a zatim da počnu da ih rastjeruju.