Izgubili ste Android uređaj ili su vam ga ukrali? Pronađite ga za 30 sekundi

Kako biste pronašli svoj pametni telefon, ne morate instalirati nikakvu aplikaciju, a cijeli proces traje manje od pola minuta

53 pregleda0 komentar(a)
Android, Foto: Screenshot
12.08.2013. 11:13h

Za pronalazak izgubljenog Androida ne treba vam pas tragač ili neka posebna aplikacija. Dovoljan vam je bilo koji uređaj s pristupom internetu, piše Tportal.

Korisnici iPhonea već godinama mogu koristiti opciju 'Find My Phone', a s novim 'Android Device Managerom' to je sad omogućeno i korisnicima Androida.

Da biste pronašli svoj pametni telefon s Androidom, ne morate instalirati nikakvu aplikaciju, a cijeli proces traje manje od pola minuta.

Prvo se ulogujte na svoj Google račun i pođite na stranicu google.com/android/devicemanager. Sistem će automatski prepoznati sve vaše registrovane uređaje koji imaju instaliran operativni sistav Android.

Odaberite uređaj koji želite pronaći i pritisnite strelice.

Sistem traženja je jako brz i testni uređaj Tportala pronađen je za manje od pola minuta. U Googleu tvrde da je preciznost oko 25 metara, ali po testu portala rezultat je manje od 50 metara.

Kad 'Device Manager' pronađe traženi uređaj, možete pokrenuti zvono koje će trajati sljedećih pet minuta, čak i ako je telefon stavljen na tiho.

Na taj način možete ga pokušati pronaći ukoliko ste ga negdje zagubili ili skrenuti pažnju na njega ukoliko je otuđen.

Međutim, da bi cijeli sistem funkcionirao, tablet ili pametni telefon moraju biti uključeni, spojeni na neku mrežu (mobilnu ili WiFi) a mora biti aktivirana opcija utvrđivanja lokacije.

Ako imate ispunjene te preduslove, možete veoma lako i brzo pronaći svoje uređaje.