Šta vam se može desiti ako pijete pet i više šolja kafe dnevno

Velike količine kofeina mogu oštetiti vašu jetru, pogotovo ako istovremeno koristite i lijekove protiv bolova

851 pregleda6 komentar(a)
09.08.2013. 16:57h

Jutarnji ritualni kod većine ljudi uključuju ispijanje kafe, ali pojedinci nastavljaju s pretjeranom konzumacijom tog napitka i tokom cijelog dana.

Lako je moguće da kafa nesvjesno preraste u oblik lake zavisnosti, a to se najčešće događa kad zapravo nemamo potrebe za njom već na taj način popunjavamo slobodno vrijeme i predahe od posla, piše Index.hr.

Istraživanja, međutim, pokazuju da pet ili više šoljica kave dnevno mogu prouzrokovati mnoge neugodne posljedice za vaš organizam. Business Insider je sastavio listu mogućih nuspojava vezanih uz prekomjernu konzumaciju popularnog:

1. Osobe koje su pod ozbiljnim stresom i konzumiraju mnogo kofeina mogu čuti zvukove kojih zapravo nema. Profesor Simon Crowe sa Univerziteta u Melburneu sproveo je istraživanje u kojem su učesnici pritiskali dugme ukoliko čuju pjesmu. Oni pod uticajem stresa i previše kofeina dugme su pritisnuli čak i kada pjesme uopšte nije bilo.

2. Velike količine kofeina mogu oštetiti vašu jetru, pogotovo ako istovremeno koristite i lijekove protiv bolova.

3. Može vam porasti krvni pritisak, a u studiji iz 2012. godine tvrdi seda kafa može stimulirati srce i uzrokovati površno disanje.

4. Možete postati iracionalni i razdražljivi zbog usporenog dotoka kiseonika u mozak.

5. Previše kafe može prouzrokovati insomniju. Kofeinu su potrebna 24 sata da izađe iz organizma, ali taj rok varira od osobe do osobe.

6. Od kofeinu možete postati zavisni, a i može vam promijeniti raspoloženje. Kada prestaje djelovanje, kognitivne mogućnosti se smanjenuju a raspoloženje opada. Jedini način za oporavak je piti kafu zbog koje se opet kratkotrajno osjećate dobro.

7. Odvikavanje od kofeina može prouzrokovati glavobolju koja nastupa u periodu od 12 do 24 sata nakon posljednje konzumacije.

8. Odvikavanje može deprimirati i natjerati da se osjećate tjeskobno, umorno i pospano.

9. Previše kafe povećava rizik od osteoporoze, stoga unosite u organizam dovoljno kalcijuma i vitamina D.

10. Bešika može natjerati na češće mokrenje pri čestoj konzumaciji kafe.

Galerija