Agencija za elektronske medije ne gleda Pink M

Crnogorski ogranak televizije Pink prepoznat je po napadima na sve kritičare vlaste, a naročito od kada je u Crnu Goru došao Vladimir Beba Popović, blizak prijatelj premijera Đukanovića

62 pregleda9 komentar(a)
AEM, Foto: Arhiva "Vijesti"
09.08.2013. 16:11h

Ono što dnevnik “Blic” doživljava u Srbiji od televizije Pink, dešava se i “Vijestima” kada je u pitanju crnogorski ogranak televizije Željka Mitrovića.

Jedina razlika je što je Agencija za radio-difuziju Srbije reagovala i jednoglasno upozorila Pink da prestane sa napadina na beorgadski list ili će im ugasiti signal na 30 dana pa potom i trajno, dok crnogorska Agencija za elektronske medije trenutno ne razmišlja o takvom potezu.

Crnogorski ogranak televizije Pink prepoznat je po napadima na sve kritičare vlaste, a naročito od kada je u Crnu Goru došao Vladimir Beba Popović, blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića.

Međutim, i pored očiglednih prekoračenja ovlašćenja nacionalnog emitera, Agencija za elektronske medije još nije pokrenula postupak.

"Niko nije prijavio Televiziju Pink M i postupak nije pokrenut pred organima Agencije. Imamo mogućnost da pokrećemo po službenoj dužnosti, ali to još nijesmo uradili", kazala je Jadranka Vojvodić iz Agencije, ne precizirajući da li će i kada taj nadzorni organ otvoriti taj predmet.

Pravilnik o programskim standardima u elektornskim medijima jasno propisuje da voditelji i reporteri, autori programa, moderatori u informativno-političkim i programima o tekućim događajima, te debatnim programima i diskusijama ne smiju da zloupotrebljavaju prednost stalnog pojavljivanja u programima da bi promovisali sopstvene stavove i mišljenja na način na koji bi mogli da naruše neophodnu nepristrasnost i izbalansiranost.

“Spikeri u programima vijesti su dužni da se ograniče na nepristrasno prenošenje informacija, bez iznošenja ličnih stavova, bilo verbalnom ili neverbalnom komunikacijom”, piše u tom podzakonskom aktu.

Nadzor nad primjenom tog Pravilnika sprovodi Agencija za elektrosnke medije.

Neprimjeren jezik u informativnim emisijama

Gotovo svakodnevno “Vijesti” imaju svoje mjesto u kratkoj informativnoj emisiji na Pink M, u kojoj naš list pokušavaju da diskredituju. Tako su teme “informative” ružičaste televizije bile “čuđenje” zbog rasta gledanosti TV Vijesti, optuživanje dnevnika “Vijesti” da širi paniku u želji da našteti sezoni, navodno raskrinkavanje od strane “Pobjede” na čuvenom sastanku predstavnika medija u Briselu sa komesarom Štefanom Fileom... Ta TV je “izvještavala” javnosti i o navodnim zloupotrebama čelnika “Vijesti” sa Crnogorksom komercijalnom bankom (CKB) sa ciljem da navodno naštete Prvoj banci.

Prije “Blica”, na meti srbijanskog Pinka našao se i prof. dr Čedomir Čupić, za koga su rekli da je “plašljivi i brbljivi zec” zbog izjave da bi zgradu Pinka trebalo srušiti jer nema potrebnu dozvolu. Za to je Mitrović morao da plati novčanu kaznu.

Mitrović je objavio rat i svemu što je hrvatskog porijekla, zabranjujući reklame iz te države na svojoj televiziji. Takva odluka je uslijedila nakon što su mu hrvatske carinske vlasti zaplijenile skupocjenu jahtu 2011. godine.