IBM predstavio čip inspirisan ljudskim mozgom

Stručnjaci vjeruju da bi kombinacija programskog jezika i čipa mogla da bude ključna za pravljenje kompjutera sa vještačkom inteligencijom

3 komentar(a)
IBM čip, Foto: Endgadget.com
08.08.2013. 16:47h

Novi programski jezik u kombinaciji sa novim čipovima mogao bi da stvori novu generaciju kompjutera koja bi mogla samostalno da razmišlja, osjeća i koristi sjećanje.

Nakon što su predstavili čip čija arhitektura je inspirisana mozgom, u IBM-u su, kako javlja Endgadget, a prenosi B92, riješili da odu korak dalje – napravili su programski jezik koji bi mogao da novim generacijama inteligentnih mreža senzora omogući da oponašaju moždane funkcije.

IBM želi da stvori programski jezik za sinaptičke kompjuterske čipove koji će pružiti nove mogućnosti u programiranju i primjenjivanju sistema učenja.

Tokom razvoja ovog programskog jezika, stručnjaci u IBM-unapravili su nekoliko programa koji su udahnuli život novom programskom ekosistemu. Ovi programi podržavaju sve faze programiranja, od dizajna, preko razvoja, uklanjanja grešaka do korišćenja.

Stručnjaci vjeruju da bi kombinacija ovog programskog jezika i čipa mogla da bude ključna za pravljenje kompjutera sa vještačkom inteligencijom.

Postojeći kompjuteri stvoreni su kako bi izvršavali unaprijed zadate zadatke, a nova generacija mogla bi da bude sličnija ljudima zahvaljujući novim čipovima i programima jer bi bili u stanju da osjećaju, uče, sjećaju se i reaguju u zavisnosti od situacije u kojoj se nalaze.