Podgorica sa temperaturom od 39,8 stepeni i danas najtopliji grad u regionu

U Zagrebu i Skoplju danas u 13 sati je izmjereno 38, Beogradu 37, Prištini i Sarajevu 36 stepeni

0 komentar(a)
08.08.2013. 15:36h

U Podgorici je u 13 sati izmjereno 39,8 stepena čime je glavni crnogorski grad bio najtopliji u regionu.

Ipak, najavljenog "rušenja" rekorda po visini temperature neće biti, jer je i u ponedjeljak i u utorak živa u termometru u Podgorica dosezala 40 podiok.

Agencija Anadolija piše da prva i druga sedmica avgusta bilježe najviše temperature širom Balkana u 2013. godini te da je u svim gradovima ekstremno sunčano.

U Zagrebu i Skoplju danas u 13 sati je izmjereno 38, Beogradu 37, Prištini i Sarajevu 36 stepeni…

I sjutra će, prema prognozi Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, u Crnoj Gori biti sunčano i veoma toplo, sa maksimalnim temperaturama do 40 stepeni.

Hidrometeorološki zavodi regiona zbog bilježenja visokih temperatura oglašavaju crveni alarm i apeluju na stanovnike da maksimalno reduciraju boravak na otvorenom.

Prognoza za sjutra (Izvor: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju)

Službe hitne pomoći u Hrvatskoj ovih dana nose se sa većin brojem oboljelih od vrućine, koji se uvećao za 15 odsto. Kod meteoropata i hroničnih bolesnika mogu se javiti umor, slabos i nesvjestica, ističu ljekari.

Ministarstva zdravlja u državama zapadnog Balkana apeluju na stanovnike da izbjegavaju izlaske između 10 i 17 sati, uzimaju mnogo tečnosti, jedu laganu hranu i zaštite se od sunčevih zraka. Visoke temperature mogle bi imati ozbiljne posljedice posebno za stare ljude i djecu.

Sjutra se očekuju slične vremenske prilike a tek u subotu će se osjetiti pad temperature u odnosu na protekle dane, uz mogućnost kratkog osvježenja kišom.

Galerija