Milić: Đukanović da podnese ostavku ako neće da poštuje odluke Skupštine

Milić kaže da su Zaključci o sudbini Kombinata aluminijuma spasili Crnu Goru od pljačke

0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
07.08.2013. 13:39h

Predsjednik SNP-a Srđan Milić kazao je da premijer mora da poštuje odluke i zaključke Skupštine, ili da podnese ostavku, nakon stava Mila Đukanovića da je u Crnoj Gori na sceni parlamentarna diktatura.

“Možda je u pravu (Đukanović), možda nije, ali će morati da radi ono što je parlament definisao zaključcima ili neka podnese ostavku”, kazao je Milić za Radio Crne Gore.

Milić kaže da su Zaključci o sudbini Kombinata aluminijuma spasili Crnu Goru od pljačke, i smatra da sindikalci KAP-a ne dijele stavove svojih čelnika da je prihvatljivije rješenje Vlade od skupštinskog.

"Zatvaranje KAP-a predstavljalo bi davanje alibija svima onima koji su godinama od njega uzimali kajmak, a koristi je imala kompletna parlamentarna većina", kaže Milić.

Milić je kazao da ne postoji nijedan razlog za podizanje cijene struje, ali da se mora voditi računa da se ne otjeraju italijanski strateški partneri iz zemlje.

SDP neće mrdnuti prstom

Lider SNP-a je kazao da su o čekivane poruke koje parlamentu stižu iz Ustavnog suda o tome kako su ustavne promjene atak na samostalnost i nezavisnost tog suda i da upravo takvo ponašanje sudija opravdava nova ustavna rješenja.

“Mogu da shvatim što napadaju nas iz SNP-a, ali da su ustavne promjene u pravosuđu i atentat na Ustavni sud organizovale i kriminalne grupe iz inostranstva, pa to zaista neko mora da pokrene pitanje odgovornosti toga sudije i toga Ustavnoga suda. Da li su kriminalne grupe Evropska komisija, Venecijanska komisija, predstavnici OEBS-a I ODIHR-a, ili oni ambasadori koji su bili u Skupštini CG” upitao je Milić

Milić ne očekuje prijevremene parlamentarne izbore jer, kako kaže, vladajuće stranke nijesu spremne da se odreknu svog dijela vlasti

“Neke kolege sad kažu da je trenutak istine za SDP, a u toj stranci neće mrdnuti prstom. Ovdje se ne radi o Crnoj Gori, ovdje se radi o 20 posto onoga sto im pripada iz koalicionog sporazuma, ovdje se radi o direktorskim mjestima koje imaju. Oni znaju da nemaju partiju onog trenutak kad odu iz koalicije sa DPS-om , jer je sva njihova snaga u tome sto se baziraju na podjeli kolača", ukazuje Milić.

Radulović: Milić primitivno ocjenjuje presude Upravnog suda

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, zbog nedostatka pravnih argumenata, na primitivan način ocjenjuje presude Upravnog suda u slučaju Andrijevice, rekao je predsjednik tog suda, Branislav Radulović. Milić je danas, komentarišući presudu Upravnog suda iz februara prema kojoj je odbijena žalba SNP-a na izbor i razrješenje lokalnih funkcionera Skupštine opštine Andrijevica, rekao za Radio Crne Gore da je taj sud sramota za Crnu Goru, kada je u pitanju taj slučaj.

„Pozivam Milića, da crnogorskoj javnosti iznese pravne razloge za takvu ocjenu u protivnom, takav komentar, ostaje u domenu intriga“
Radulović je kazao agenciji MINA da Milić, na primitivan način ocjenjuje presude Upravnog suda, zbog nedostatka pravnih argumenata i nemoći da prihvati zakonitu odluku tog organa,“koja, kako je naveo, u tom slučaju nije bila u interesu SNP-a. „Pozivam Milića, da crnogorskoj javnosti iznese pravne razloge za takvu ocjenu u protivnom, takav komentar, ostaje u domenu intriga“, rekao je Radulović. On smatra da Milića „boli“ činjenica što Upravni sud ne može svojim presudama da održava na vlasti SNP-a u Opštini Andrijevica. „A posebno jer SNP nije imao hrabrosti da izađe na lokalne izbore u Andrijevici“, kazao je Radulović. SNP i Demokratski front bojkotovali su izbori u Andrijevici koji su održavni 9. marta, nakon kojih je Demokratska partija socijalista osvojila ubjedljivu većinu u lokalnom parlamentu.