Afera Telekom: Suđenje u Njujorku počinje 2015.

Odluka sudije Salivena znači da bi se tokom 2015. godine mogla donijeti presuda po tužbi SEC-a protiv Eleka Štrauba, Tamaša Morvaija i Andraša Baloga

0 komentar(a)
Sud u Njujorku, Foto: Brano Mandić
07.08.2013. 06:57h

Sudija Okružnog suda u Njujorku Ričard Saliven odlučio je da suđenje trojici bivših direktora Mađar telekoma, optuženih da su korumpirali više crnogorskih i makedonskih političara, ne počne prije 31. maja 2015. godine, do kada obje strane moraju prikupiti sve informacije, dokaze te izjave svjedoka i eksperata.

Prema odluci Salivena dostavljenoj „Vijestima“, izjave svjedoka optuženih mađarskih menadžera treba da budu dostavljene tek nakon 1. oktobra ove godine ako se strane u postupku u međuvremenu ne naprave vansudski dogovor. Sudija je takođe odredio da se do 31. marta 2015. završe svi postupci u vezi sa iznošenjem argumenata i optuženih i tužioca, američke Komisije za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), koja trojicu mađarskih državljana tereti da su korupcijom u Crnoj Gori i Makedoniji oštetili američke investitore, s obzirom na to da su se u ovom periodu (2005. godina) njihove akcije listirale na njujorškoj berzi.

Odluka sudije Salivena znači da bi se tokom 2015. godine mogla donijeti presuda po tužbi SEC-a protiv Eleka Štrauba, Tamaša Morvaija i Andraša Baloga. Ona je i srednje rješenje između zahtjeva tužioca, da suđenje počne odmah ovog ljeta i zahtjeva branioca mađarskih državljana, da se izjave ne uzimaju prije 2014. godine.

Štrauba, Morvaija i Baloga SEC tereti da su u Crnoj Gori podmitili najmanje dvojicu vladinih službenika i „sestru najvišeg vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom“, sa ukupno 7,35 miliona eura.

Sestra premijera Mila Đukanovića, advokatica Ana Kolarević je potvrdila da je imala poslovne odnose sa Mađar telekomom nakon privatizacije. Cilj korupcije, prema tužbi, bio je da im Vlada omogući da se, osim 51,13 odsto državnih akcija koje su kupili na tenderu, domogne i manjinskog paketa dionica kako bi imali potpunu kontrolu nad kompanijom.