ECB: Kamate na najnižem nivou ostaju do daljnjeg

Među rizicima koji prijete eurozoni su nedavni razvoj događaja na globalnom novčanom i finansijskom tržištu i neizvjesnosti koje ga prate, poručio je čelnik ECB

2 komentar(a)
Mario Dragi, Foto: Beta/AP
01.08.2013. 20:16h

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi ponovio je da će kamatne stope u eurozoni ostati niske zbog rizika koji prijete monetarnoj uniji.

"Nedavni indikatori povjerenja zasnovani na anketama su porasli i potvrđuju očekivanja da će doći do stabilizacije ekonomske situacije. Ipak, rizici koji prete ekonomskoj prognozi u eurozoni i dalje postoje", upozorio je Dragi, nakon sastanka ECB-a na kojem je odlučeno da kamatne stope ostanu na rekordno niskih 0,5 odsto, prenosi Frans pres.

Među rizicima koji prijete eurozoni su nedavni razvoj događaja na globalnom novčanom i finansijskom tržištu i neizvjesnosti koje ga prate, a koje imaju potencijal da negativno utiču na ekonomske uslove, navodi Dragi.

Drugi rizici su mogućnost slabljenja domaće i globalne tražnje i spora ili nedovoljna primjena strukturnih reformi u zemljama eurozone.

Monetarna politika ECB i dalje je usmjerena očuvanju cjenovne stabilnosti i promovisanju stabilnih uslova na tržištu novca, poručio je Dragi, dodajući da će monetarna politika banke biti labava sve dok to bude potrebno.