Sirija: Eksplozija u skladištu municije, 40 mrtvih

"Pokazali ste rijetku hrabrost u borbi protiv terorizma i zadivili svijet otporom... u najkrvoločnijem i najbrutalnijem ratu u modernoj istoriji", rekao je sirijski predsjednik

2 komentar(a)
01.08.2013. 16:31h

Raketni napad pobunjenika je izazvao niz eksplozija u skladištu municije u sirijskom gradu Homsu, od čega je poginulo 40 ljudi, a broj povrijeđenih je nekoliko puta veći, saopštila je nevladina Opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Eksplozije praćene velikim vatrenim loptama koje su se podigle visoko u nebo, uplašile su stanovništvo i izazvale pucanje zidova zgrada i drugu štetu u okolini, dok se dim i prašina u vazduhu vide s velike udaljenosti.

Ne navodeći detalje, vojni izvori su potvrdili da se eksplozija dogodila u skladištu municije.

Jedan državni zvaničnik je rekao da je desetak raketa pogodilo skladište i obližnji sportski stadion i izazvalo požar. On je rekao da je povrijeđeno 130 ljudi, ali nije naveo broj mrtvih.

Nevladina organizacija OSDH čije je sjedište u Londonu, navodi da je eksplozija izazvana raketnim napadima pobunjenika na kvartove pod kontrolom vlasti, izazvala pogibiju 40 ljudi i da je 120 povrijeđenih.

Asad: Siguran sam u pobjedu

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je danas da je "siguran u pobjedu" svojih snaga u građanskom ratu koji traje više od dvije godine.

"Da nismo sigurni u pobjedu, ne bismo mogli da se odupremo i nastavimo borbu poslije više od dvije godine agresije", naveo je Asad u poruci povodom 68. godišnjice stvaranja oružanih snaga Sirije.

Kako prenosi agencija Sana, Asad je poručio vojnicima da "ima povjerenja u njih da će izvršiti nacionalnu misiju koja im je povjerena".

"Pokazali ste rijetku hrabrost u borbi protiv terorizma i zadivili svijet otporom... u najkrvoločnijem i najbrutalnijem ratu u modernoj istoriji", rekao je sirijski predsjednik.

U sukobu koji traje više od dvije godine, vladine snage uz pomoć moćnih vazdušnih jedinica i višemjesečnoj podršci libanskog Hezbolaha, bore se protiv loše naoružanih pobunjenika koje Damask naziva teroristima, potpomognutim iz inostranstva.

U tom sukobu poginulo je više od 100.000 ljudi, podaci su UN.

Galerija