Poziv crnogorskim producentima da prijave film za Oskara

Pravo učešća imaju crnogorski filmski producenti registrovani za obavljanje djelatnosti kinematografije u Crnoj Gori

87 pregleda7 komentar(a)
Oskar, dodjela Oskara, Foto: Reuters
01.08.2013. 12:01h

Ministarstvo kulture Crne Gore pozvalo je domaće filmske producente da prijave film za izbor crnogorskog kandidata za 86. nagradu Američke filmske akademije Oskar, u kategoriji Najbolji strani film u 2013. godini.

Iz Ministarstva kulture saopštili su da se film može prijaviti do 20. avgusta.

Kako se navodi, pravo učešća imaju crnogorski filmski producenti registrovani za obavljanje djelatnosti kinematografije u Crnoj Gori.

Iz tog resora su pojasnili da se može prijaviti film koji je javno prikazan u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu, u periodu između 1. oktobra prošle godine i 30. septembra ove godine.

"Prijaviti se može film koji je tokom prikazivanja reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način, snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori i koji je u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima, što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata i drugih autorskih prava", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je, osim dokaza da kandidovani film ispunjava navedene uslove, producent dužan da dostavi i izjavu da kandidovani film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane Specijalnim pravilima Američke filmske akademije.

"Producent je dužan da dostavi i popunjen, potpisan i pečatom ovjeren Obrazac Američke akademije", dodali su iz tog resora.

Kompletna dokumentacija podnosi se Ministarstvu kulture, na adresu Njegoševa ulica, 81250 Cetinje, sa naznakom: Selekcionoj komisiji za Oskar.

Navodi se da će producenti biti obaviješteni o rasporedu prikazivanja selektovanih filmova u periodu od 25. do 30. avgusta i u obavezi su da kopiju prijavljenog filma dostave Ministarstvu kulture dan prije prikazivanja.

"O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija čiji je sastav odobrio Izvršni komitet Američke akademije, a na osnovu Specijalnih pravila Akademije i Pravila Ministarstva kulture", poručili su iz tog resora.

Iz Ministarstva su pojasnili da će, prema pravilima Američke akademije, Selekciona komisija u Crnoj Gori ocjenjivati samo filmove koji budu dostavljeni na tehnički ispravnoj filmskoj kopiji.

"Komisija može prihvatiti da ocjenjuje film na divide /DVD/ kopiji. Ukoliko taj film bude proglašen za crnogorskog kandidata, producent će u zahtijevanom roku izraditi filmsku ili DCP kopiju. Ako se producent ne bude pridržavao tih pravila biće diskvalifikovan", upozorili su iz tog resora.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 10. septembra.