Opozicija, DPS i SDP različito razumjeli "Snimak"

Tehnički izvještaj Anketnog odbora o radu sadrži osnovne podatke o broju sjednica tog tijela i održanih kontrolnih saslušanja

73 pregleda8 komentar(a)
Skupština opozicija, Foto: Boris Pejović
01.08.2013. 07:10h

Skupština Crne Gore usvojila je u ponoć tehnički izvještaj Anketnog odbora za aferu “Snimak”, nakon što u tom skupštinskom tijelu nije obezbijeđena većina za tri ponuđena predloga zaključaka.

Tehnički izvještaj o radu sadrži osnovne podatke o broju sjednica tog tijela i održanih kontrolnih saslušanja, ali nema predloga državnim organima kako da djeluju na osnovu prikupljenih dokaza.

Predsjednik Anketnog odbora Koča Pavlović iz DF kazao je da su pokazali da je DPS stvorio sistem političke segregacije i diskriminacije. On je poručio da je usvajanjem tehničkog izvještaja parlament poslao Evropi poruku da Skupština nema dovoljno političke volje da se suoči sa, kako je kazao, monstruoznim djelovanjem DPS-a.

On je poručio da će DF povući radikalne političke procese zbog takve odluke Skupštine, optužujući SDP da nije htjela da nađe konsenzus.

"Anketni odbor je kolateralna žrtva prinijeta na oltar koalicije koja se raspada po svim šavovima".

Aleksandar Damjanović (SNP) je kazao da će bez obzira na tehnički izvještaj javnost steći utisak o čitavoj aferi. On je zamjerio što se u izvještaju ne navode pravosnažne presude zbog kupovine ličnih karta i zloupotrebe na referendumu 2006. godine objavljenih u Bijeloj knjizi.

Te primjedbe bile su predložene kao amandmani SNP-a na zaključke DF-a kojim se traži utvrđivanje krivične odgovornosti aktera afere.

"Ustavne promjena koje smo usvojili dovešće do toga da će se organi koje izaberemo pozabaviti sa informacijama koje je dao Anketni odbor. Mi nismo uspjeli da utvrdimo političku odgovornost, a oni će valjda krivičnu", kazao je Damjanović.

Potpredsjednik Odbora Milutin Simović (DPS) rekao je da je afera Snimak osmišljena kako bi opozicija opravdala izborni poraz na oktobarskim izborima i našla alibi za predsjedničke izbore.

Na njegovu ocjenu da je Anketni odbor utvrdio da nije bilo zloupotreba, Goran Danilović iz DF-a je kazao da taj politički savez nije učestvovao u lažiranju.

"Ako ubijedite ove spolja da nije bilo zloupotreba u aferi Snimak, sa mnom ćete lako. Ako smo mi izmislili aferu onda smo izmislili i evropske zvaničnike koji traže da se ona rasvijetli", kazao je Danilović.

Poslanik SDP Mićo Orlandić rekao je da žali što kolege iz Odbora nijesu prihvatili predlog izvještaja njegove stranke, podsjećajući da se u tom dokumentu navodi da na organima DPS-a nije odlučeno i dogovoreno da se vrše zloupotrebe u izbornom procesu.

Na primjedbe opozicije da u tom izvještaju nema osude zloupotreba, Orlandić je kazao da Anketni odbor nije ponudio konkretne dokaze.

“Ne donose se zaključci na osnovu priča, nego dokaza“, rekao je on.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić kazala je da se na osnovu objavljenih audio zapisa sa sjednica DPS-a može pouzdano utvrditi da su funkcioneri te stranke na partijskim sjednicama planirali i realizovali zloupotrebu državnih resursa.

"Na taj način je prekršen Ustav i odredbe iz nekoliko zakona“, rekla je Jasavić, navodeći da je parlament morao da utvrdi političku odgovornost funkcionera DPS-a.

Tokom ranije rasprave na Anketnom odboru Jasavić je bila uzdržana prema zaključcima Fronta, zbog konstatacije da je bilo zloupotreba na referendumu 2006. godine što je konstatovano u Bijeloj knjizi.

Taj amandman uključen je u zaključke na prijedlog SNP-a. Glas poslanice Pozitivne je bio ključni jer je za zaključke DF-a glasalo pet poslanika opozicije, pet je bilo protiv, dok je Obrad Mišo Stanišić iz DPS-a bio odsutan sa sjednice.

Za predlog zaključaka DPS-a glasala su četiri poslanika te partije, dok je protiv bilo šest poslanika opozicije i Orlandić (SDP). Za predlog zaključaka koje je ponudio SDP glasao je samo O rlandić.