Kovačević iz DPS-a u DRI, Žurić nije prošao

Skupština izabrala predsjednika Senata Državne revizorske institucije i jednog člana

305 pregleda3 komentar(a)
Nikola Kovačević, Foto: Dps.me
30.07.2013. 22:07h

Skupština je izabrala Milana Dabovića za predsjednika Senata Državne revizorske institucije (DRI) i Nikolu Kovačevića za petog člana Senata, dok kadidat za četvrtog člana Radule Žurić nije izglasan.

Za Dabovića je glasalo 42 poslanika (DPS, SDP i manjinske partije), protiv je bilo 27 poslanika opozicije (SNP i DF), dok je šest poslanika Pozitivne bilo uzdržano.

Kovačevića je podržao 41 poslanik vladajuće koalicije, dok je opozicija (SNP, DF i Pozitivna) bila protiv sa 33 glasa. Žurić je dobio podršku 38 poslanika (DPS i manjinske partije), protiv je bilo 33 poslanika iz opozicionih redova, dok je šest poslanika SDP–a bilo uzdržano.

Takav rezultat glasanja otvara sumnju da su SDP i DPS postigli dogovor da „prođe“ Kovačević, dok će se četvrto mjesto „čuvati“ za SDP.

Kovačević je donedavno bio član izvršnog odbora DPS- a i tu poziciju je obavljao 12 godina, a u rodbinskim je vezama sa ministrom finansija Radojem Žugićem. Žuriću „nije pomoglo“ kumstvo sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem da bude senator. Stručnost mu je osporila javno i DRI gdje radi kao revizor. U izvještajima Evropske komisije se navodi da DRI treba da nastavi da jača nezavisne kapacitete.

Opozicija je bila jednoglasna u stavu da su protiv Žurića i Kovačevića jer se time državna revizija stavlja pod kontrolu DPS–a, dok SDP nije učestvovao u raspravi iako su ranije „obećali“ da će svoje mišljenje o Kovačeviću reći na plenumu. Javno su saopštili da se ne slažu sa izborom Žurića.

Mladen Bojanić (Pozitivna) kazao je da Žurić i Kovačević ne zaslužuju da budu kandidati jer su sporne njihove biografije, te da je bilo mnogo kompetentnijih kandidata.

„Zasmetali su izvještaji DRI o završnom računu budžeta za prošlu godinu i izdatim garancijama pa DPS hoće da stavi pod kontolu jednu od rijetkih nezavisnih institucija“, kazao je Bojanić.

Sa njim se saglasio lider SNP–a Srđan Milić kome je zasmetalo što kompletna opozicija nije podržala Dragišu Pešića prilikom glasanja na Administrativnom odboru, te da to neće zaboraviti.

„Nemamo ništa protiv Pešića i njegove neosporne stručnosti, ali smo bili uzdržani jer smo zakinuti u nekim drugim raspodjelama“ kazao je Goran Danilović (DF).

Milić mu je odgovorio da je prilikom izbora Pešića 2008. godine Srpska lista imala svog kandidata za koga je glasala, ali da je sada potpuno druga situacije jer su druga dva kandidata za predsjednika Senata (Dabović i Branislav Radulović) iz redova vladajuće većine.

Obrad Stanišić (DPS) ocijenio je da nije dobro da se o kadidatima licitira “na osnovu novinarskih članaka i priča rekla kazala“, dok mu je Bojanić poručio da se ne presuđuje na osnovu novinskih članaka, već na osnovu biografija.