Optužnica protiv Henesa

Istraga protiv legendarnog reprezentativca Njemačke pokrenuta je u aprilu, kada se saznalo da on ima račun u jednoj švajcarskoj banci, koji nije prijavio poreskim organima.

0 komentar(a)
Uli Henes, Foto: Reuters
30.07.2013. 15:45h

Javni tužilac u Minhenu danas je podigao optužnicu zbog izbjegavanja plaćanja poreza protiv predsjednika Bajerna iz Minhena Ulija Henesa.

Istraga protiv bivšeg legendarnog reprezentativca Njemačke pokrenuta je u aprilu, kada se saznalo da on ima račun u jednoj švajcarskoj banci, koji nije prijavio poreskim organima.

Reakcija javnosti bila je burna, jer je riječ o jednom od najboljih njemačkih fudbalera ikada, a oglasio se čak i predstavnik za medije kancelarke Angele Merkl, koji je rekao da je Henes veoma razočarao predsjednicu njemačke vlade.

Portparol minhenskog javnog tužilaštva Ken Hajndrih danas je odbio da komentariše detalje optužnice, pozivajući se na zakone koji garantuju tajnost podataka o porezu.

Optužnica je proslijeđena sudu i advokati odbrane sada imaju rok od mjesec dana da se izjasne, rekao je Hajndrih.

Po isteku tog roka, sud će odrediti datum za početak pretresa, odbaciti optužnicu, ili će od tužilaštva zahtevati dodatne dokaze pre donošenja odluke.

Uprkos pokretanju istrage, Henes je u maju dobio podršku Upravnog odboja Bajerna. Tada je saopšteno da je Henes ponudio ostavku od okončanja sudskog postupka, ali su članovi Upravnog odbora to jednoglasno odbili.

Henes je sa reprezentacijom Njemačke 1972. godine osvojio titulu prvaka Evrope, a dvije godine kasnije i titulu prvaka svijeta, a sa Bajernom je tri godine zaredom osvajao Kup šampiona, prije nego što je 1979. završio karijeru zbog povrede koljena.