Branko Lustig otvara filmski festival u Herceg Novom

Članovi žirija koji će odlučivati o nagradama festivala su makedonska Labina Mitevska, Milica Piletić i Nikola Ležajić

77 pregleda0 komentar(a)
Branko Lustig, Foto: 6yka.com
30.07.2013. 13:54h

Legendarni holivudski producent Branko Lustig, oskarovac, koji u svojoj kreativnoj biografiji ima i filmove poput Šindlerove liste i Gladijatora, otvoriće filmski festival u Herceg Novom. Branko Lustig je rođen u Osjeku 1932, a u Drugom svjetskom ratu bio je logoraš u Aušvicu. Dvostruki je dobitnik Oskara i Zlatnog globusa - za Šindlerovu listu i Gladijatora. Prije odlaska u Holivud bio je tvorac uspješnog hrvatskog filmskog giganta - Jadran filma.

Ovogodišnje 27. izdanje najvećeg filmskog festivala u Crnoj Gori održaće se tradicionalno u prvoj nedjelji avgusta na prepoznatljivim filmskim lokacijama u Herceg Novom (Kanli kula, Forte Mare, Trg Belavista, amfiteatar Hercegnovskog pozorišta). Od prvog do sedmog avgusta na Hercegnovskom filmskom festivalu biće prikazano preko 80 filmskih ostvarenja, u tri takmičarska i jednom revijalnom dijelu programa, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj povodom predstojećeg festivala, koji će pored premijernih prikazivanja na Kanli kuli obilježiti prikazivanje nagrađivanih ostvarenja sa kanskog i berlinskog festivala, selekcija dokumentarnih filmova autora iz 30 zemalja, program studentskih filmova kao i brojni prateći događaji.

Detaljnije o filmskoj smotri, koja se ove godine održava pod sloganom”Festival kao slika raznolikosti rediteljskih svjetova”, na jučerašnjoj konferenciji govorili su Dejan Mandić, gradonačelnik Herceg Novog, Zoran Živković, poslovni direktor festivala, Srdan Golubović, selektor i umjetnički direktor festivala, Stevan Koprivica, predsjednik Savjeta festivala i Svetlana Sošić, PR menadžer festivala.

Golubović je ove godine napravio izuzetno bogatu selekciju za glavni takmičarski program i za reviju festivalskih pobjednika.

Sa presa posvećenog novom izdanju festivala

“Od filma otvaranja 'Falsifikatora' Gorana Markovića, jednog od najboljih i najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih reditelja, preko kanskog pobjednika 'Plavo je najtoplija boja' Abdelatifa Kešiša do najbolje ocijenjenog filma ovogodišnjeg kanskog festivala filma 'Prošlost' oskarovca Asgara Farhadija. Italijanski 'Salvo' je pobjednik kanske 'Nedjelje kritike', a 'Kongres' novi film reditelja filma 'Valcer sa Baširom' Ari Folemana. Festival će zatvoriti još jedan velikan jugoslovenskog i srpskog filma Goran Paskaljević sa svojim novim filmom 'Kad svane dan', a srpsku kinematografiju će predstavljati i 'Odumiranje' Miloša Pušića i debitantsko ostvarenje 'Skidanje' Koste Đorđevića.

Hrvatsku kinematografijuće predstavljati 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Šmita i bioskopski megahit 'Svećenikova djeca' novskog laureata Vinka Brešana. Sa novim filmom Metoda Peveca 'Tango Abrazos' se predstavlja slovenačka kinematografija, a imaćemo priliku da vidimo i grčki film iz berlinskog Foruma 'Ćerka' Tanosa Anastopulosa, turski 'Kalup' Ali Ajdina koji je prikazan u programu 'Nedelja kritike' u Veneciji i rumunski film 'Roker' Marina Krizana. Nažalost, ove godine nećemo imati nijedan crnogorski film u takmičarskom programu, što je prvi put u poslednjih nekoliko godina. Ipak, sa velikim zadovoljstvom na Kanlil kuli ćemo prikazati jednočasovni dokumentarni film Branka Baletića 'Njegoš- jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka' što će ujedno biti naš mali doprinos proslavi 200- godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša”, najavio je Golubović.

Članovi žirija koji će odlučivati o nagradama festivala su makedonska glumica Labina Mitevska, dramska spisateljica Milica Piletić i reditelj Nikola Ležajić (Tilva Roš).