Dvije osobe osumnjičene za pranje oko 1,3 miliona eura

Crnogorska policija uhapsila je Vladana Simonovića (35) iz Berana dok se Velija Hot (49) iz Rožaja potražuje

345 pregleda0 komentar(a)
28.07.2013. 15:05h

Crnogorska policija uhapsila je Vladana Simonovića (35) iz Berana dok se Velija Hot (49) iz Rožaja potražuje zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca stečenim u inostranstvu krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, u ukupnom iznosu od oko 1.287.000 eura.

"Policijski službenici su lišili slobode V.S. (35) iz Berana, zbog osnovane sumnje da je krivično djelo pranje novca počinio tako što je u periodu od 2004. do 2012. prikrivao način pribavljanja novca u iznosu od 507.320,95 eura, koji je stekao kriminalnom djelatnošću – vršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u skandinavskim zemljama", saopšteno je iz Uprave policije.

On je taj iznos novca, kako se sumnja, prenio u legalne novčane tokove kroz kupovinu zemljišta u Beranama i Kotoru, kupovinu stana u Podgorici, investiranje u poslovne aktivnosti i izgradnju poslovnog objekta – hotela u Beranama, investiranje u kupovinu akcija na tržištu kapitala, kupovinu više luksuznih vozila i gotovinske uplate – osnivački kapital firme "Lukas In" d.o.o. Berane i druga novčana ulaganja.

Privođenje Simonovića, Video: Uprava policije

"Policijski službenici su, nakon saznanja da V.S. novac stečen kriminalom plasira u legalne poslovne aktivnosti na teritoriji naše države, izvršili provjeru prometa novca na privatnim bankovnim računima ovog lica i kontrolu poslovanja firme "Lukas In" čiji je on suvlasnik i izvršni direktor", navodi se u saopštenju.

Simonović je uz krivičnu prijavu, predat Višem državnom tužiocu u Bijelom Polju.

"V.H. se sumnjiči da je krivično djelo pranje novca počinio na način što je u periodu od 2005. do 2007. prikrivao način pribavljanja novčanih sredstava u iznosu od 779.393,30 eura, koja je stekao kriminalnim aktivnostima – vršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga na teritoriji Bosne i Hercegovine i Slovenije. On je taj novac, kako se sumnja, plasirao u legalne novčane tokove – kroz kupovinu zemljišta i plaćanje komunalija u Opštini Rožaje, izgradnju stambeno – poslovnog objekta u Rožajama, kupovinu zemljišta Zemljoradničke zadruge "Agrobisernica" – Rožaje, investiranje u izgradnju benzinske pumpe u mjestu Đurenovića Luke u Rožajama i osnivanje firme "Euro Central" d.o.o. Rožaje kroz sopstveni ulog – osnivački kapital", saopšteno je iz policije.

Policijski službenici su, raspolažući saznanjima o poslovnim aktivnostima Hota na teritoriji Crne Gore, kako je saopšteno, izvršili kontrolu poslovanja firmi "Euro Central" i "Euro Central I", čiji je ovo lice vlasnik i izvršni direktor.

"Pribavljena je poslovna dokumentacija poslovanja ove dvije firme za period od kada su osnovane, od 2007. do 2013. kao i dokumentacija o novčanim transakcijama V.H. u svojstvu fizičkog lica za period od 2005. do 2007. Policijski službenici su prikupili i druge činjenice na osnovu kojih se osnovano sumnja da je V.H. počinio navedeno krivično djelo. Krivična prijava protiv V.H. je nadležnom tužiocu podnijeta u zakonom propisanom roku. V.H. se nalazi u bjekstvu i policijski službenici preduzimaju intenzivne aktivnosti na njegovom pronalasku", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Uprava policije Višem državnom tužiocu u Bijelom, nakom podnošenja krivičnih prijava, inicirala pokretanje finansijskih istraga protiv V.S. i V.H.

Galerija