Oko za oko: Srpska policija vjeruje da je Nikola Bojović ubijen iz osvete

Direktor policije Srbije rekao je “Vijestima” da posljednjim hapšenjima u Budvi nije stavljena tačka na aktivnosti srpske i crnogorske policije oko rasvijetljavanja nekoliko ubistava

381 pregleda53 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević

Crnogorska i srpska policija potvrdile su juče da su Danilovgrađanin Slobodan N. Šaranović (74) i Nikšićanin Ratko M. Koljenšića (36) uhapšeni zbog sumnje da su sa Beograđaninom Milošem Delibašićem organizovali ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe “zemunskog klana” Luke Bojovića.

Šaranović se sumnjiči da je naručio ubistvo Nikole Bojovića, kako bi se osvetio za smrt svog brata Branislava Šaranovića, koji je likvidiran 8. oktobra 2009. godine na Dedinju.

“Blic” tvrdi da je Šaranović ubicama Bojovića platio oko 30.000 eura, kako bi organizovali njegovu likvidaciju. Brat vođe “zemunskog klana” ubijen je 29. aprila ove godine u Ulici Carice Milice u Beogradu.

Njihovim hapšenjem neće biti završena akcija dvije policije već će se i narednih dana nastaviti sa privođenjem osoba, koje su imale učešća u obistvu Bojovića ali i planiranju još najmanje tri likvidacije u Srbiji i Crnoj Gori.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović juče je rekao “Vijestima” da ni posljednjim hapšenjima u Budvi nije stavljena tačka na aktivnosti srpske i crnogorske policije oko rasvijetljavanja nekoliko ubistava počinjenih u Srbiji i Crnoj Gori, ali i više likvidacija koje su uhapšeni planirali da počine ovog ljeta.

“U zajedničkoj akciji kroz jučerašnja, ali i prethodna hapšenja lišili smo slobode lica za koje se sumnja da su izvršili ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu. Ranije smo u Beogradu lišili slobode lica koja dovodimo u vezu sa likvidacijom koja se desila u Budvi 2. jula, odnosno sa ubistvom Miloša Vidakovića. Suština je da se zajednička akcija ne završava ovim, nego radimo zajednički na rasvjetljavanju mogućih likvidacija koje su bile planirane u Srbiji i Crnoj Gori”, rekao je Veljović.

Ubijen iz osvete? Nikola Bojović

On je istakao da su sve aktivnosti koje su inspektori preduzeli urađene u saradnji sa crnogorskim i srpskim tužilaštvom za organizovani kriminal.

“Ništa nijesmo radili napamet već za sve tvrdnje postoje materijalni dokazi”, rekao je on.

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović takođe je juće potvrdio “Vijestima” da dvije policije nastavljaju sa razmjenom operativnih podataka kako bi uskoro zaokružili akciju sa novim hapšenjima.

Ekstradicioni pritvor

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio je ekstradicioni pritvor crnogorskim državljanima Slobodanu Šaranoviću i njegovom rođaku Ratku Koljenšiću, koji su uhapšeni po potjernici Interpola Beograd, a po naredbi Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, zbog sumnje da su organizovali ubistvo brata vođe “zemunskog klana” Luke Bojovića.

Uhapšeni Šaranović je brat ubijenog Branislava Šaranovića (66), koji je likvidiran 8. oktobra 2009. godine u Ulici Nezanog junaka na Dedinju, ali motiv ubistva, imena mogućih izvršilaca i naručilaca još nijesu otkriveni.

Luka Bojović

“Lišavanje slobode i određivanje pritvora Šaranoviću i Koljenšiću, onako kako nam je predočeno od strane sudije za istragu Bašovića, nema apsolutno nikakvog dodira sa izvršenjem ubistva Miloša Vidakovića u Budvi. Šaranović je kategoričkog stanovišta da nikakvog doticaja u bilo kom smislu nema sa izvršenjem ovih krivičnih djela za koje je osumnjičen. Pojasnio je, da zadnje četiri godine on nije bio u Beogradu. Tako se postavlja logično pitanje: kako je on mogao biti involviran na bilo koji način u izvršenju ovih krivičnih djela u Beogradu putem telefona i drugih uređaja ili elektronskih uređaja. Znači temeljni oslonac njegove odbrane jeste da on zadnje četiri godine od ubistva njegovog brata Branimira Šaranovića u Beogradu nije bio. Čitavo vrijeme je neprekidno boravio u Budvi gdje ima stan i u Bjelopavlićima na imanju svojih predaka.”, kazao je advokat Borivoje Đukanović, branilac osumnjičenog Šaranovića i dodao da će se žaliti na odluku o određivanju ekstradicionog pritvora.

U rješenju kojim je Koljenšiću određen pritvor piše da je on trgovac zaposlen na štandovima za prodaju suvenira u Budvi ili Nikšiću.

Improvizuju dokaze

Advokat Nikola Medojević, branilac uhapšenog Koljenšića, kazao je novinarima da je njegov klijent negirao umiješanost u djela koja mu se stavljaju na teret.

“Navodi zahtjeva za izručenje koji su mu predočeni su prilično improvizatorski”, kazao je Medojević.

On je naveo da smatra da nema potrebe da se Koljenšiću određuje pritvor.

Policija privodi Koljenšića

Sud u Podgorici treba da u narednih 18 ili još dodatnih 40 dana dobije spise predmeta od kolega iz Beograda, a ekstradicioni pritvor Koljenšiću i Šaranoviću može trajati pola godine.

Uprava policije je sudiji za istragu dostavila samo kopiju međunarodnih potjernica jer je Srbije primijenila član 17. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći jer postoji hitnost hapšenja zbog straha da “ova lica mogu pobjeći”. Sudija Bašović je naveo da je pritvor odredio imajući u vidu član 175. Zakonika o krivičnom postupku, zbog opasnosti od bjekstva.

“Opasnost od bjekstva proizilazi iz činjenice da se radi o licima koja i u Crnoj Gori žive na najmanje dvije lokacije, a osim toga imaju blisku rodbinu van Crne Gore. Šaranović ima suprugu i kćerku u Beogradu, a Koljenšić tazbinu u Valjevu”, naveo je Bašović.

Hronologija zločina

8. oktobra 2009. - Branislav - Brano Šaranović (66) iz Danilovgrada, vlasnik kazina u hotelu „Slavija“, ubijen je pola sata posle ponoći na raskrsnici ulica Neznanog junaka i Veljka Lukića Kurjaka na Dedinju. Dvojica napadača na skuterima ispalila su više od 20 hitaca u Šaranovića dok je izlazio iz svog automobila, i krenuo ka svojoj zgradi. Pominjalo se da je ubijen jer je sa svojim kumom Danilom Radonjićem ispitivao nestanak njegovog sina Slobodana, kojem se trag izgubio u julu te godine.

7. septembar 2011. - Baranin Danilo Radonjić (62) i njegov prijatelj Dženan Ramović iz Podgorice ubijeni su u beogradskoj Ulici cara Dušana kod na Zemunu. Napadači su se svojim automobilom zaustavili na semaforu pored “mercedesa”, kojim je upravljao Ramović, a potom ispalili 16 rafala. Tada je već policiji bilo jasno da je nestanak njegov sina, smrt Šaranovića i ubistvo Radonjića povezan sa Lukom Bojovićem.

29. april 2013. - Nikola Bojović (39), brat uhapšenog vođe “zemunskog klana” Luke Bojovića, izrešetan je u centru Beograda, kada je nepoznati ubica, naočigled brojnih prolaznika u njega ispalio 15 hitaca. Policija je od prvih dana istrage sumnjala da je likvidacija naređena iz Crne Gore. Zbog sumnje da su organizovali ubistvo preksinoć uhapšen Slobodan Šaranović i Nikšićanin Ratko Koljenšić.

2. jul 2013. - Beograđanin Miloš Vidaković (29) ubijen tokom provoda na otvorenom šanku u Budvi. Zbog sumnje da imaju veze sa ovom likvidacijom policija uhapsila Beograđane Miloša Delibašića ali i članove grupe u Beogradu Miloš Vojinović, Goran Bojanić i Slaviša Novaković.

Spriječili ubistvo Luke Đurovića i još dva kriminalca iz Bara i Kotora

Hapšenjima članova bande iz Beograda ali privođenjem Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića vrh dvije policije vjeruje da su spriječili nove likvidacije, koje su se ovog ljeta spremale na Crnogorskom primorju.

“Vijesti” saznaju da je ljetos spriječeno ubistvo vođe barskog klana Luke Đurovića, produžene ruke Luke Bojovića ali i još dvojice kriminalaca u Baru i Kotoru. Osim toga planirana je i u Beogradu likvidacija jednog poznatog biznismena, crnogorskog porijekla, koji se u protekloj deceniji povezivao sa brojnim mafijaškim obračunima.

“Najbitnije je da ćemo u narednim danima saopštiti šta je ova kriminalna grupa planirala još da uradi na području Srbije i Crne Gore, odnosno koje su likvidacije bile predviđene da se izvrše”, kazao je Veljović odbijajući da saopšti ko su oni čija su se imena našla na spisku za likvidaciju.

Likvidaciju Đurovića nedavno je osujetila barska policija, koja je 13. juna u tom lučkom gradu uhapsila Nikšićanina Veselina Pantovića (34), za kojeg se sumnja da je eksplozivom trebalo da usmrti vođu jednog od najjačih kriminalnih klanova.

Pantović je, kako tvrde u policiji, “slobodan strijelac” te tako za novac odrađuje poslove. Vjeruje se da je neko platio Pantovića da usmrti Đurovića i još dvojicu kriminalaca, čije su slike takođe nađene prilikom hapšenja Nikšićanina.