Stigli Poljaci, policija vlasnicima lokala u centru PG preporučila zatvaranje

Moglo bi da bude izuzetno vruće danas na stadionu pod Goricom, ne samo zbog tropskih temperatura

15 komentar(a)
Poljski huligani, Foto: Boris Pejović
25.07.2013. 14:02h

Navijači poljskog Slaska iz Vroclava, koji su jula prošle godine uoči meča protiv Budućnosti digli Podgoricu na noge, najvjerovatnije će se i danas pojaviti u glavnom gradu Crne Gore, kako bi pružili podršku svojim fudbalerima u revanš meču kvalifikacija za LE protiv Rudara.

Poljski mediji pišu da navijači Slaska ne dolaze u organizaciji kluba, ali da će se vjerovatno dočepati Podgorice preko primorja, putem individualnih aranžmana i raznih turističkih agencija.

"Nema organizovanog prevoza za navijače, ali ne možemo da isključimo mogućnost da će ući u Crnu Goru sopstvenim automobilima", rekao je za sajt predsjednik Slaska Pjotr Vašnjevski.

Iz Rudara kažu da su spremni...

"Održali smo sastanak sa policijom. Znamo da ne dolaze navijači u organizaciji kluba, ali da je vrlo moguć dolazak pojedinih gmpica koje će se prijaviti kao turisti. U svakom slučaju, angažovali smo dovoljan broj pripadnika policije i obezbjeđenja i vjerujemo da će sve proteći u najboljem redu kazao je Muhamed Gerina", sekretar Rudara.

Zbog povećanog rizika za bezbjednost, Uprava policije je, prema saznanjima "Vijesti", vlasnicima lokala, prodavnica i kompanija u užem centru Podgorice preporučila privremeno zatvaranje, ne bi li se spriječio bilo kakav incident sa poljskim huliganima.

Preporuka je da se radnje zatvore najranije do 19:30, kada se završava utakmica a prema saznanjima "Vijesti", vlasnici pojedinih kompanija su poslušale preporuku.

Haos od prošle godine

Bio je 19. jul prošle godine, opsadna noć u Podgorici jedna grupa navijača Slaska napala je policiju ispred stadiona, a druga, još žešća, na ulazu u grad kod skretnice za Univerzitet Donja Gorica. Poljaci su se tu sjurili iz dvospratnog autobusa i napali saobraćajce, koji su potpomognuti pripadnicima Posebne jedinice policije uspjeli da ih, uz upotrebu sile, uguraju u autobus.

Policija, ali i navijači Budućnosti nijesu tada ostali dužni Poljacima šokirani poljski mediji pisali su da su organi reda "smirivali" navijače dresiranim psima, dok je u samom centru Podgorice batine dobio i portparol FK Slask. Takođe, ukraden je i dio opreme poljskog kluba.

Epilog nereda 11 povrijeđenih, od čega sedam policijaca. Scena kako jedan navijač Slaska visi na ogradi južne tribine podgoričkog stadiona obilježila je fudbalsko ljeto 2012. godine...