O "Brend New Tivat“ će kada stvari budu jasnije

Zasijedala Skupština Opštine Tivat, Kankaraš povukao i drugi predlog odluke o osnivanju zajedničkog preduzeća sa nepoznatom firmom iz Tivta

98 pregleda1 komentar(a)
25.07.2013. 12:08h

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) povukao je sa dnevnog reda sjednice lokalnog parlamenta i drugi svoj predlog kontroverzne „Odluke o učešću Opštine Tivat u osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću „ Brend New Tivat” DOO” po kome je Opština trebalo da sa novoformiranom firmom “Astrer Communications” iz Tivta koje nema u evidenciji Centralnog registra Privrednog suda, osnuje zajedničku firmu “Brend New Tivat” za brendiranje Tivta i u njoj dobije 30 posto udjela.

Kankaraš nije do sada objasnio kako je za partnera Opštine u tom višemilionski vrijednom poslu odabrana upravo neafirmisana nova firma “Aster Communications” a bilo je predviđeno da mu odbornici “na neviđeno” daju saglasnost da sa tim preduzećem potpies ugovor o medjusobnim pravima I obavezama, pa da onda tek naknadno na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta, on o sadržini tog ugovora informiše parlament.

“Procijenili smo da bi bilo kvalitetnije da uz ovu odluku, ide i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i kvalitetnije obrazloženje nego što smo ga do sada imali. Za mjesec ili dva ćemo sve to imati, pa će tada nadam se, biti i manje prostora za sve ove nedoumice", rekao je Kankaraš prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice.

Gradonačelnik je amandmanski potom intervenisao i na tekst odluke o ustupanju opštinske katastarske parcele od 3,2 hiljade kvadrata u Mrčevcu koja je trebalo da se u 30-godišnji zakup ustupi podgoričkoj kompaniji “LPGD” d.o.o. , pobjedniku Vladinog tendera za ustupanje u zakup zemljišta za izgradnju golf-igrališta na prostoru preko puta tivatskog aerodroma. ,

Nakon što su “Vijesti” objavile tekst u kome su ukazale da bi Opština time ušla u posao sa nepostojećeom firmom jer je “Boka Gropu” još početkom ove godine preuzela LPGD i njegov projekat golf-igrališta u Tivtu, te tu kompaniju ugasila i osnovala novu “Boka Golf Developments” u Kotoru, Kankaraš je na sjednici SO amandmanski izmijenio članove odluke u kojima se pominjao ugašeni podgorički LPGD i objasnio da lokalna administracija nije kriva za taj propust, već kabinet premijera Mila Đukanovića.

“Sekretarijat za razvojne projekte Vlade Crne Gore nam je prije dvadesetak dana poslao zahtjev da napravimo odluku o ustupšanju u zakup opštinske parcele u Mrčevcu kompaniji LPGD i mi smo postupili u skladu sa time", obrazložio je Kankaraš.

Iako su se prethodno sva tri skupštinska odbora jednoglasno saglasili sa takvim manjkavim zahtjevom iz vrha centralne vlasti, on je ipak intervenisao u tekstu odluke i uveo pravo ime kompanije koja će realizovati projekat izgradnje golf igrališta – “Boka Golf Development”.

Odbornici su donijeli odluke o osnivanju d.o.o. “Vodovod i kanalizacija” i d.o.o. “Komunalno” Tivat kojim su ta dva JP transformisana u skladu sa zakonom, a data je i saglasnost na imenovanje Čedomira Lukića za direktora “Vodovoda”.

Prihvaćena je i informacija o ostvarivanju budžeta Opštine u prvih šest mjeseci ove godine u kojima je gradska kasa prihodovala 6,67 miliona eura, što je 49,2 posto od ukupno u budžetu za cijelu 2013 godinu očekivanih 13,55 miliona eura.

Većinom glasova, uz kritike Nevena Staničića (LIGA) i Miomira Abovića (HGI), SO je donijela odluku o osnivanju Savjeta za saradnju lokalne samouprave sa NVO, kao i tekst Sporazuma o saradnji Opštine i NVO

. Za predsjednicu Etičke komisije za lokalne službenike i namještenike izabrana je Darka Ognjanović (DPS), čelnica opštinske Kancelarije za prevenciju narkomanije i pitanja mladih.

Ona je inače ,na to mjesto došla nakon što je na posljednjim lokalnim izborima u Tivtu napustila NS čiji je bila dugogodišnji istaknuti član , te se stavila na listu kandidatkinja za odbornicu na izbornoj listi tivatske DPS.

Nova sekretarka odmah dobija pomoć

Lokalni parlament je donio i odluku o obrazovanju Službe Skupštine kojom će rukovoditi novoimenovana sekretarka SO Tivat Ana Matijević (DPS).

Prethodni sekretari tu službu iako je ona postojala na papiru, nikada nisu imali, već su sve te poslove obavljali sami. Matijević je vršeći svoju prvu prozivku odbornika radi utvrđivanja kvoruma, napravila i neshvatljivu grešku jer je kao odbornika prozvala i potpredsjednika Opštine i lidera tivatske SDP, Krsta Boškovića.

“Naravno, to je greška, jer potpredsjednik Bošković nije odbornik već ga je na toj funkciji zamijenila Marija – Maja Pasković", ispravio je omašku svoje nove saradnice predsjednik tivatskog parlamenta Ivan Novosel (DPS).

Bošković je inače, ostavku na mesto odbornika podnio još 12.jula prošle godine, ona je konstatovana pet dana kasnije, pa je on još od 17.jula 2012 formalno opet u fotelji potpredsjednika Opštine.

Opravdavajući smjenu svog dotadašnjeg prvog saradnika Dragana Dragaša (DPS) sa kojim su svi u SO bili zadovoljni, te imenovanje Matijević za sekretarku SO, Novosel je inače, na prošloj sjednici parlamenta prije mjesec dana, kazao i da mlada pravnica Matijević “ispunjava sve tražene uslove i mi smo se odlučili za neka nova kadrovska riješenja, stručne, mlađe ljude koji znaju strane jezike.“

Galerija

Tivatski parlament FOTO: Siniša Luković
Tivatski parlament FOTO: Siniša Luković
Tivatski parlament FOTO: Siniša Luković