Novčane nadoknade za savjetnike i godinu dana po prekidu radnog odnosa

Branka Bošnjak ocijenila je da se takvom odlukom otvaraju vrata za zloupotrebe i upozorila da su neki savjetnici već dobili te nadoknade

11 komentar(a)
Sjednica, Foto: Zoran Đurić
25.07.2013. 18:43h

Savjetnici predsjednika i potpredsjednika parlamenta primaće novčane nadoknade godinu nakon što ostanu bez angažmana u Skupštini, odlučeno je juče na sjednici Administrativnog odbora.

Predlogom odluke o posebnim savjetnicima u Skupštini odlučeno je da savjetnici dobiju zakonsko pravo na platu godinu dana nakon prestanka funkcije, kao što je to do sada bio slučaj sa poslanicima ili ministrima. Bivšim ministrima i poslanicima to omogućava Zakon o zaradama i drugim primanjima javnih funkcionera.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak ocijenila je da se takvom odlukom otvaraju vrata za zloupotrebe i upozorila da su neki savjetnici već dobili te nadoknade iako je odluka donešena tek juče.

I pored negodovanja opozicije, odbor je donio odluku kojom se predsjedniku parlamenta daje pravo na devet savjetnika, dok potpredsjednici mogu angažovati dva

Pozivajući se na dokumentaciju koju je dobila od generalnog sekretara Damira Davidovića, Bošnjak je rekla da je po tom osnovu za tri bivša savjetnika već isplaćeno 25.596 eura.

Ona je kazala da su mimo znanja odbora pravo na isplatu nadoknada dobili Sergej Sekulović, bivši savjetnik predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, Safet Korać koji je bio savjetnik bivšeg potpredsjednika Rifata Rastodera i Tanja Stajović koja je savjetovala Slavoljuba Stijepovića, u vrijeme kada je bio potpredsjednik Skupštine.

“To znači da neko može raditi u skupštini kao savjetnik ili poslanik nekoliko mjeseci, a onda dobijati platu narednu godinu. Tako se može otvoriti prostor za zloupotrebe i kroz rotacije u poslaničkim klubovima”, kazala je Bošnjak, predlažući da se poslanicima ili savjetnicima koji u Skupštini provedu manje od godinu isplaćuju plate u skladu sa brojem mjeseci koje su proveli u parlamentu.

Davidović joj je odgovorio da je sve urađeno u skladu sa zakonom, navodeći da je odluka o obezbjeđivanju nadoknada donešena jer su savjetnici u parlamentu isto što i pomoćnici ministara, koji takođe imaju zakonsko pravo na plate nakon što napuste funkciju.

I pored negodovanja opozicije, odbor je donio odluku kojom se predsjedniku parlamenta daje pravo na devet savjetnika, dok potpredsjednici mogu angažovati dva. Krivokapić trenutno ima sedam savjetnika.

Davidović je odbacio predlog opozicije da poslanici učestvuju u ocjenjivanju rada skupštinskih službenika, najavljujući da bi Skupština mogla uvesti pravilo o rotaciji sekretara u odborima. “To je praksa Evropskog parlamenta i na taj način se izbjegava stvaranje ličnih odnosa”.

Odbor je za predstavnike Skupštine u Senatu Prijestonice predložio poslanike SDP-a i DF-a Borislava Banovića i prof.dr Branka Radulovića.