U čajnoj kobasici ima soli dosta za cijelu trpezu

Centar za zaštitu potrošača analizirao proizvode od kukuruza na aflatoksin i kvalitet proizvode od mesa

1 komentar(a)
slanina, kobasice, Foto: Shutterstock.com
22.07.2013. 15:06h

Analizom pet proizvoda od kukuruza na aflatoksin i kontrolom kvaliteta 12 proizvoda od mesa , koje je za potrebe Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) uradio Centar za ekotoksikološka ispitivanja, utvrđeno je da se svi kreću u okviru vrijednosti dozvoljenih propisima.

Ipak, kada je riječ o proizvodima od mesa, pokazalo se da neki od njih u deklaraciji ne sadrže sve podatke koji bi bili od koristi potrošaču kao i da pojedini imaju nekih dodataka dovoljno za ukupnu dnevnu ishranu.

Kad je riječ o proizvodima od kukuruza analizirano je pet proizvođača iz Srbije. Kod mesnih provjeravan je kvalitet proizvoda dva domaća Goranović i Pantomarket i dva proizvođača iz Srbije Neoplanta i Karneks.

Izvršna direktorica CEZAP-a Olga Nikčević kazala je da čajne kobasice sva četiri proizvođača sadrže četiri i po do pet miligrama soli na 100 grama proizvoda što je pravilnikom dozvoljeno ali tog podatka nema u deklaraciji.

"Ako pojedete 100 grama čajne u toku dana vi ste zadovoljili dnevni unos soli. Preko toga, ako vodite računa o svom zdravlju, ne bi smjeli ništa slano da pojedete u toku dana”, kazala je Nikčević, na konferenciji za novinare.

U deklaraciji, osim čajne Goranovića, nema ni podatka o energetskoj vrijednosti proizvoda pa će oni koji predano broje koliko kalorija dnevno unose u organizam biti uskraćeni za vrlo korisnu infromaciju.

Analizirana je i stiješenjena šunka sva četiri proizvođača.

“U smislu kvaliteta proizvodi su vrlo bliski jedni drugima, a u pogledu sadržaja podataka u deklaracijama, proizvod firme Goranović sadrži podatak o energetskoj vrijednosti, dok deklaracije ostala tri proizvođača ovaj podatak nemaju”, kazala je Milena Đurišić, specijalista sanitarne hemije.

Kada je riječ o viršlama iako njihove organoleptičke osobine ne odstupaju mnogo od prosječnih vrijednosti utvrđenih pravilnikom ipak i po sadržaju sadržaju deklaracije i vrijednosti tih parametara Carneksova viršla Delikates se izdvaja u posebnu kategoriju kvaliteta.

Na konferenciji je rečeno da se mora raditi na izmjeni određenih pravilnika koji regulišu ovu problematiku i da bi u deklaraciji hranljivig proizvoda trebalo da stoje svi podaci koji su od koristi za potrošača.

Analiza je urađena u okviru projekta “Evropski potrošački most” koji finansira delegacija EU. Nikčević je rekla da će CEZAP nastaviti sa kontrolom kvaliteta hranljivih namirnica.