Drobnič: Promijenite Ustav, riješite aferu "Snimak" i idete dalje ka EU

EU insistira na ustavnim promjenama jer je Crna Gora i dalje država u tranziciji, i ona je zbog specifičnog razvoja zakasnila u odnosu na neke druge države, ocijenio je Drobnič

48 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Arhiva "Vijesti"
19.07.2013. 07:05h

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da je Crna Gora na dobrom putu da riješi pitanje ustavnih promjena, afere “Snimak” i promjena izbornog zakonodavstva, a što bi otvorilo put otvaranju poglavlja 23. i 24, koji se odnose na vladavinu prava.

On je kazao da se Crna Gora sada nalazi u procesu početnih, a ne konačnih zahtjeva koji se odnose na vladavinu prava, navodeći tri elementa koji su u fokusu javnosti.

“Prva takva aktivnost je promjena Ustava, odnosno, očekivanje EU da se u Ustav zapiše nezavisnost sudstva. EU insistira na tome jer je Crna Gora i dalje država u tranziciji, i ona je zbog specifičnog razvoja zakasnila u odnosu na neke druge države”, kazao je Drobnič na debati „Crna Gora i EU integracije“ u Bijelom Polju.

Kao drugi element, on je naveo aferu “Snimak”.

“I tu je očekivanje EU da Crna Gora smogne snage, odnosno da dokaže svoju zrelost i da to raščisti, da se utvrdi stvarno da li je bilo zloupotrebe resursa ili nije”, rekao je Drobnič. Kao treći elemenat, Drobnič je naveo promjene izbornog zakonodavstva kojim se bavi skupštinska radna grupa.

“Izborno zakonodavstvo je jako važan element, posebno imajući u vidu šta se desilo poslije poslednjih izbora, kada su obje strane proglasile pobjednika. Ako se ima u vidu koliko lokalnih izbora predstoji Crnoj Gori, jasno je da ako se ona bude bavila time, jesu li izbori pokradeni ili ne, neće moći da se kvalitetno koncentriše na prava pitanja integracija”, rekao je Drobnič. “Crna Gora je na dobrom putu da se sve ovo nabrojeno riješi, što bi otvorilo put daljem otvaranju pregovora”, ocijenio je on.

Drobnič je rekao da bi ulazak Crne Gore u EU najbolje osjetili građani, jer bi se poboljšala zaštita potrošača i zdravlja, zaštita životne sredine.

“Po tome, svako naselje koje ima više od 5.000 stanovnika moralo bi da ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. To bi poboljšalo kvalitet života građana, ali bi sa sobom nosilo i troškove”, rekao je on. Drobnič je nakon debate sa predsjednikom bjelopoljske Opštine Aleksandrom Žurićem obišao radove na gradskoj garaži.

“Evropska komisija za projekat koji je vrijedan oko miilon eura, opredijelila je blizu 600.000 eura, a ostatak će obezbijediti Opština. Garaža će imati oko 160 parking mjesta. Uz parking se izrađuju i objekti i pristupni putevi i saobraćajnice, za šta se priprema tender”, kazao je Žurić koji je obećao da će garaža biti gotova do sredine septembra.

Za doprinos razvoju i unapređenje života građana Bijelog Polja, Drobniču je juče dodijeljeno najveće opštinsko priznanje, trećejanuarska nagrada čiji je materijalni dio šef Delegacije EU opredijelio u korist humanitarnih akcija u Bijelom Polju.

Sljedeća Vlada mogla bi završiti pregovore

Drobnič je ocijenio da bi okončanje pregovora Crne Gore sa EU do kraja mandata sljedeće Vlade bio uspjeh.

“Mislim da postoji realna mogućnost da Crna Gora završi pregovore do kraja mandata sljedeće Vlade, pod pretpostavkom da ova Vlada završi mandat od četiri godine. Znači da bi sljedeća Vlada, do kraja svog mandata, mogla da završi pregovore i to bi bio sasvim solidan rezultat”, rekao je Drobnič dodajući da to ne znači i ulazak u EU.

O ocjenama da EU neće primati nove članice do 2020. godine, Drobnič kaže da to za Crnu Goru ne predstavlja nikakvu lošu poruku.

“Ako Crna Gora uđe 2021. u EU, shvatićete da taj momenat nije toliko značajan, koliko je važno da se država pripremi za ulazak u EU i da onda iskoristi sve mogućnosti koje se otvaraju”, naveo je on.