Građanska alijansa: Loše stanje u zdravstvu traje već godinama

“Crna Gora nema niti je ikada imala jasnu politiku kada je neonatologija u pitanju kao ni cijeli set mjera koji prate ovaj segment”

57 pregleda0 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
17.07.2013. 13:55h

Crna Gora hitno mora da formira ekspertsku grupu za unapređenje kvaliteta zdravstvene njege majki i djece, koju će činiti stručnjaci za akušerstvo i neonatologiju, ocijenili su u Građanskoj alijansi (GA). Studija Unapređenje kavaliteta perinatalne energije, koja je rađena za potrebe Ministarstva zdravlja, pokazala je da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u pet crnogorskih porodolišta često ispod standarda, posebno u dijelu informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege. Koordinator programa vladavine prava u GA, Zoran Vujičić, kazao je agenciji MINA da loše stanje u crnogorskom zdravstvu “nije od juče” i da se sistemski provlači dugi niz godina. On je ocijenio da je izvještaj pokazatelj realnog stanja. “Crna Gora nema niti je ikada imala jasnu politiku kada je neonatologija u pitanju kao ni cijeli set mjera koji prate ovaj segment”, rekao je Vujučić. Rad ekspertske grupe, čije formiranje predlaže Vujučić, mora biti zasnovan na međunarodnim EBM standardima. “Glavni prioriteti su protokoli i standardi za upravljanje normalnim porođajem, njega zdrave novorođenčadi”, kazao je on.

“Glavni prioriteti su protokoli i standardi za upravljanje normalnim porođajem, njega zdrave novorođenčadi”, kazao je Vujičić
Prema ocjeni Vujučića, unutrašnja organizacija i struktura porodilišta u Crnoj Gori treba da se promijeni, kako bi mogla da ponudi kompletan paket njege beba i majki prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). “Uključujući i organizaciju pojedinačnih porođajnih sala, stvaranje uslova za partnerstvo i smještaj beba uz majke”, naveo je on, dodajući da je potrebno organizovati kampanje za promovisanje dojenja i materinske njege orijentisane na porodicu. “Ministarstvo zdravlja mora pod hitno da ispita povećani broj carskih rezova i indukcija. Ukoliko zdravstveni razlozi nisu imali utemeljenje za korišćenje ovih metoda onda je sasvim jasan motiv i takvi doktori ne bi smjeli da nose bijele mantile”, poručio je Vujičić.