Radio Montena: Novinari izbačeni na ulicu

Inspekcija i Agencija za elektronske komunikacije tvrde da novi vlasnik nikšićkog radija Montena, koji to još nije formalno postao, poštuje zakone

52 pregleda9 komentar(a)
Montena, Foto: Ivan Petrušić
17.07.2013. 16:18h

Zaposleni u nikšićkom radiju Montena od prošle sedmice su na ulici, dok nadležni tvrde da je u tom mediju sve u redu. Agencija za elektronske komunikacije dala je krajem juna saglasnost da novi vlasnik može preuzeti medij, iako nije znala programsku šemu.

Većina članova Savjeta je glasala za tu odluku jer je beogradski TDI radio, koji je kupio nikšićku „Montenu“ u zahtjevu Savjetu Agencije naveo da neće mijenjati program.

„Savjet Agencije je 26. juna dao saglasnost za promjenu vlasničke strukture privrednog društva 'Radio Mreža M' d.o.o. iz Nikšića, komercijalnog emitera radijskog programa 'Radio Montena'. Uslov za to je bilo da najprije izmiri sve obaveze prema Agenciji”, saopšteno je „Vijestima“ iz Agencije koju vodi Zoran Sekulić.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ Savjet je to učinio iako mu Agencija prethodno nije obezbijedila dokaze o programskoj šemi radija, kao što je traženo na prethodnoj sjednici. To je potvrdio član Savjeta Zlatko Vujović (CEMI), koji je glasao protiv te odluke.

“Nijesmo dobili od Agencije sve sto je traženo, odnosno nalaz da se poštuje programska šema. Moj stav je bio da se davanje saglasnosti odloži dok se dobiju sve informacije. Dobro je da dođe do privatizacije ali se moraju poštovati propisi, odnosno Zakon o elektronskim medijima i Zakon o medijima”, rekao je on.

Sa talasa nikšićkog radija se isključivo emituje muzika, dok vijesti više nema u programu. Program se ne emituje iz tamošnjeg studija, tvrde zaposleni

U odgovoru Agencije stoji da su na osnovu izjašnjenja zaposlenih dobili informacije “na osnovu kojih je utvrđeno da nije došlo do značajnije promjene programske šeme, već da se i dalje radi o dominantno muzičkom programu sa vrlo malo drugih programskih sadržaja“.

Po zakonu, Agencija i vlasnik radija su dužni da snimaju program, pa Agencija može da utvrdi da li se poštuju propisi. Upravo dokaz o tome nije dostavljen Savjetu, kako bi donio relevantnu oduku.

Sa talasa nikšićkog radija se isključivo emituje muzika, dok vijesti više nema u programu. Program se ne emituje iz tamošnjeg studija, tvrde zaposleni.

Oni su do početka prošle sedmice dolazili u redakciju, gdje su od opreme bili samo ormari i klima jer je tokom vikenda iz studija iznijeta sva tehnika. Kako su za „Vijesti“ ispričali zaposleni, oni za to nijesu znali pa su u ponedjeljak, kada su došli na posao, pozvali policiju misleći da je u pitanju krađa.

Policija je sprovela uviđaj i odnijela ulaznu bravu dok se ne okonča istraga. U međuvremenu je vlasnik prostorija koje je radio iznajmljivao u Nikšiću, stavio drugu bravu i zaključao ulaz, zabranivši zaposlenima da uđu sa obrazloženjem da te prostorije niko ne plaća.

Direktor radija Montena je po Centralnom registru i dalje Veljko Vujanović, koji je sa Draganom Bulajićem i Stevom Vučinićem i ovlašćeni zastupnik „Prevalitana holdinga“, vlasnika nekada uglednog nikšićkog radija.

Inspekcija

Budući vlasnik imao pravo da iznese opremu iz studija Uprava za inspekcijske poslove je potvrdila da su im zaposleni prijavili da su „bez njihovog znanja 6. jula odnijeta osnovna sredstva za rad sa potrebnom opremom na nepoznatu lokaciju, sa koje se emituje program novog vlasnika (TDI radio) sa nove frekvencije“.

„Kada je riječ o zakonskoj utemeljenosti preseljenja opreme za rad, pravo novog vlasnika je da raspolaže sa svojom imovinom. S obzirom da je u toku postupak imenovanja novog izvršnog direktora, koji će odlučiti o statusu zaposlenih, Inspekcija rada će nastaviti sa nadzorom čim se promjena izvršnog direktora evidentira u registru Privrednog suda“, piše u odgovoru Uprave „Vijestima“.

Radili 10 godina, doprinosi uplaćivani samo za četiri

Po prijavi Sindikata medija, Inspekcija rada je prošle sedmice sprovela nadzor u radiju. Tu su im pomogli zaposleni, koji su zamolili vlasnika da otključa ulaz. „Utvrđeno je da su zaposlenima, kojih je ukupno petoro, isplaćene zarade i uplaćeni porezi i doprinosi zaključno sa aprilom 2013“, saopšteno je „Vijestima“ iz Uprave za inspekcijske poslove.

I Agencija za elektronske medije je saopštila „Vijestima“ da je od Poreske uprave dobila podatke o izmirenim porezima do kraja aprila. Zaposleni, međutim, kažu da to nije tačno i da imaju uvjerenje Fonda za penziono osiguranje od prije nekoliko dana u kome piše da su im od 10 godina, koliko su zaposleni u radiju, doprinosi uplaćivani za samo četiri.