Nove žrtve u neredima Morsijevih pristalica u Kairu

Hiljade pristalica Morsija, koga je egipatska vojska svrgla 3. jula, zahtijevalo je da on ponovo bude postavljen za predsjednika.

0 komentar(a)
Egipat, Foto: Beta/AP
16.07.2013. 10:37h

Najmanje sedam osoba je poginulo, a 261 lice je povrijeđeno tokom noćašnjih sukoba u Kairu između pristalica svrgnutog egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija i snaga bezbjednosti, saopštili su danas egipatski zvaničnici.

Dvije osobe su poginule na jednom mostu u centru Kaira, a pet u kvartu Giza, rekao je šef hitne pomoći Mohamed Sultan, dodavši da su među povrijeđenima i pripadnici bezbjednosnih snaga.

Egipatska policija i demonstranti sukobili su se rano jutros u centru Kaira, nakon nereda koji su izbili između pristalica svrgnutog egipatskog islamističkog predsednika Mohameda Morsija i lokalnog stanovništva koje je pokušalo da blokira veliki drumski prelaz preko Nila.

Hiljade pristalica Morsija, koga je egipatska vojska svrgla 3. jula, zahtijevalo je da on ponovo bude postavljen za predsjednika.

Prema izvještaju egipatske agencije MENA, neredi su počeli sinoć i trajali do ranih jutarnjih sati.

Sukobi su, međutim, bili slabiji od ranijih koji su izbijali nakon vojnog svrgavanja Morsija 3. jula i nisu zahvatili veći deo Kaira.

Scene uličnih borbi u blizini Egipatskog muzeja, jedne od glavnih turističkih atrakcija te zemlje, poslije jednonedeljnog relativnog mira, ipak, podstiču zabrinutost za stabilnost u toj najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji.