Preminuo Željko Malnar

Autor je više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz raznih zemalja sa više kontinenata

1050 pregleda16 komentar(a)
Željko Malnar, Foto: Znet.hr
09.07.2013. 20:10h

Novinar, istraživač, putopisac i pustolov Željko Malnar umro je danas iznenada u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac u 69. godina, javila je HINA.

Malnar je rođen u Zagrebu 12. aprila 1944. godine, a poslije završene gimnazije u Zagrebu studirao je medicinu i eksperimentalnu zoologiju.

Za vrijeme studija organizovao je putovanja i ekspedicije, kojima je posvetio veći dio života i u kojima je, kasnije, bio i vodič. Na putovanjima je upoznao razne ljude i kulture.

Autor je više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz raznih zemalja sa više kontinenata. Godine 1986. zajedno s Bornom Bebekom izdao je knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja je doživjela četiri izdanja.

Hrvatska javnost naviše ga se sjeća po noćnoj emisiji "Noćna mora Željka Malnara", koja je emitovana na OTV i na Zagrebačkoj televiziji Z1 od početka oktobra 1992. do kraja juna 2010. godine.

U njoj je Malnar imao ulogu samoproglašenog predsjednika izmišljene Republike Peščenice, a ključna mjesta u emisiji imali su njegovi ministri, uglavnom, ljudi s ruba društvene stvarnosti.