Moderni mafijaši novac peru ulaganjem u obnovljive izvore energije

Ulažu u obnovljivu energiju kako bi profitirali od evropskih subvencija što im omogućava ubacivanje ilegalnog novca u legitimne privredne aktivnosti

2 komentar(a)
07.07.2013. 14:29h

Italijanska mafija je pronašla novo utočište za pranje novca. Novac ulažu u podizanje farmi vjetrenjača, a istovremeno dobijaju subvencije iz EU-a, navodi se u izvještaju Europola.

Izvještaj je otkrivo da su farme vjetrenjača i uopšte obnovljivi izvor energije najpopularniji izbor za pranje novca. Do otkrića su došli analizirajući finansijske aktivnosti četiri italijanske mafijaške grupe, prenosi hrvatski Index pisanje RT-a.

"Italijanska mafija sve više ulaže u obnovljivu energiju, posebno farme vjetrenjača, kako bi profitirali od velikodušnih evropskih subvencija što im omogućava ubacivanje ilegalnog novca u legitimne privredne aktivnosti".

Vlada je proizvođačima solarne energije i energije vjetra u posljednjih šest godina dala preko 58 milijardi eura, udvostručujući im, a nekad čak i utrostručujući prihode
Industrija obnovljivih izvora energije jedan je od obećavajućih sektora u zemlji koja se inače bori sa krizom. Inženjeri su 2012. izgradili više vjetrenjača i solarnih elektrana nego u bilo kojoj ranijoj godini i proizveli pet hiljada radnih mjesta u zemlji koja se teško bori protiv nezaposlenosti.

"Takav polet objašnjen je najvećom pomoći za obnovljivu energiju na svijetu", komentariše ekonomista milanskoga Univerziteta Boconi Andrea Giljardoni za Globalpost.com.

"Toliko su visoki da su se u posao uključili svakakvi ljudi. I psi i mačke bi mogli da zarade u takvim uslovima", dodao je on.

Vlada je proizvođačima solarne energije i energije vjetra u posljednjih šest godina dala preko 58 milijardi eura, udvostručujući im, a nekad čak i utrostručujući prihode.

Nedavno je Italija napravila najveću zapljenu mafijaške imovine u istoriji, uključujući oduzimanje desetine kompanija koje se bave alternativnom energijom i vrijede preko 1,25 milijardu eura, javio je Reuters.

57-godišnji vlasnik Vito Nikastri, svojevremeno nazivan "kraljem vjetra" zbog velikog broja farmi vjetrenjača koje je posjedovao, u njih je uložio novac dobijen iznudom, prodajom droge i drugim ilegalnim aktivnostima koje je, vjeruje se, radio za samog šefa Koza Nostre Matea Mesinu Denara, piše Index.hr.