SDP: Tužilaštvo bi i bez napada na novinare trebalo da se pozabavi Šukovićem

Predsjednik SO Kolašin prijetio je novinarki Monitora zbog teksta u kome se piše o njegovoj imovini

50 pregleda19 komentar(a)
Milena Perović-Korać, Foto: Boris Pejović
06.07.2013. 17:23h

Pozitivna Crna Gora najoštrije osuđuje prijetnje i uvrede kojima je izložena novinarka Milena Perović Korać i traži da Uprava policije po hitnom postupku sprovede sve radnje kako bi prijetnje bile sankcionisane, jer je prilikom hapšenja NVO aktivista odmah nakon performansa pokazala da može izuzetno brzo reagovati, saopšteno je iz te partije.

"Dakle, istu brzinu očekujemo da Uprava policije i nadležni organi pokažu kako bi bilo sankcionisano nedolično i nedopustivo ponašanje lokalnog funkcionera iz Kolašina. Ukoliko se pokaže da su prijetnje izrečene od strane predsjednika Skupštine Opštine Kolašin Mileta Šukovića, brza intervencija je dodatni imperativ jer funkcioner mora da pokaže dodatno dozu odgovornosti prema javnoj riječi, a ne da na novinarske tvrdnje umjesto argumentima odgovara šovinističkim i primitivnim prijetnjama", navodi se u saopštenju koje potpisuje član Predsjedništva i poslanik Dritan Abazović.

“Monitor ” je u novom broju objavio tekst pod naslovom “Ide Mile DPS prugom”, u kome se, između ostalog piše o imovini Šukovića, koju je stekao i radeći za Zorana Bećirovića, ali i od kladionica, od čega prihoduje i njegova supruga, načelnica Uprave prihoda u Kolašinu.

Šuković prijetio da će novinarki slomiti nos, Sindikat medija traži njegovo razrješenje >>>

“Na redakcijski telefon je zvala muška osoba koja se predstavila kao Mile Šuković, koja je tražila da razgovara sa novinarkom koja je, kako je rekao, pisala tekst o njemu. Rekao sam da je to koleginica Milena i da ostavi poruku, nakon čega je on kazao da bi “joj bolje bilo da se javi, jer može da završi slomljenog nosa”, rekao je za "Vijesti" pomoćnik direktora "Monitora" Miodrag Rašović.

Bahato i osiono ponašanje lokalnih funkcionera vlasti mora da prestane jer su oni tu da služe interesima građana, a ne da vrijeđaju novinare kada ukažu na njihovo moguće nezakonito ponašanje, koje je na štetu građana i javnog interesa
On je, kako kaže, upozorio Šukovića da je prijetnja krivično djelo, nakon čega se funkcioner još više naljutio: "Nabijem vas na k... i vas i nju! Doći ću u Podgoricu, j... vam majku svima, Ustaše! J... majku cijeloj redakciji i Mišku Peroviću! Doći ću dolje da vas popišam”, rekao je Šuković, kako piše u prijavi policije.

Kontinuirani napadi na novinare, navode u Pozitivnoj Crnoj Gori, "svjedoče o velikoj nervozi ove vlasti, i upravo ovakve reakcije su i od strane međunarodne javnosti prepoznate kao visokorangoirani problem Crne Gore, a to po automatizmu šteti i urušava međunarodni ugled naše države".

"Ne smijemo dozvoliti da Crna Gora bude prepoznata po tome što će predstavnici NVO sektora zbog iskazanog stava biti hapšeni ili gdje će vrijeđanje, prijetnje i ne samo verbalno nasilje postati uobičajeni način komunikacije vlasti sa medijima. Bahato i osiono ponašanje lokalnih funkcionera vlasti mora da prestane jer su oni tu da služe interesima građana, a ne da vrijeđaju novinare kada ukažu na njihovo moguće nezakonito ponašanje, koje je na štetu građana i javnog interesa. U svakom slučaju, nadamo se de ovakvo ponašanje ovog puta neće ostati bez adekvatne reakcije nadležnih institucija", navodi se u saopštenju.

I SDP osuđuje napad na novinarku "Monitora"

I Socijaldemokratska partija je snažno osudila prijetnje koje je novinarki "Monitora" i njenim kolegama izrekao predsjednik Skupštine opštine Kolašin Mila Šuković.

"Smatramo takav odnos neprimjerenim prema predstavnicima javne riječi u Crnoj Gori čija je uloga jedna od ključnih za razvoj demokratije i transparetnost državne i lokalne vlasti.

Ponašanje Šukovića je i bez ovog zadnjeg incidenta trebalo biti predmet pažnje nadležnih državnih organa budući da je OO SDP protiv njega i drugih odgovornih u opštini Kolašin podnio krivične prijave.

Nadamo se da će barem poslije vulgarnih prijetnji izrečenih pritom osobi ženskog pola tužilaštvo biti ažurnije nego što je to u proteklih tri i po godine bilo kad je u pitanju tužba naše partije", navodi se u saopštenju SPD-a, koje potpisuje PR partije Mirko Stanić.