Vatrogasci spremni: Mjesecima trenirali da bi zaštitili živote i imovinu ljudi

Nabavljena su četiri nova vozila, oprema za spašavanje iz kanjona, termovizijska kamera, nove uniforme, obuća, šljemovi...

87 pregleda3 komentar(a)
06.07.2013. 14:16h

Gašenje požara nije jedino zaduženje zaposlenih u podgoričkoj Službi zaštite i spašavanja, pa se nerijetko dešava da vatrogasci izvlače povrijeđene u saobraćajnim nesrećama, iz kanjona, ruševina, da pomažu tokom poplava i sniježnih padavina.

Komandir smjene Boban Racković radi već 22 godine i ističe da su takve intervencije u posljednje vrijeme dosta učestale, ali da mu je u sjećanju posebno urezana željeznička nesreća na Bioču.

“Nabavili smo četiri vozila u posljednje vrijeme. Imamo i termovizijsku kameru, koju smo dobili za požare u zatvorenim prostorima, nove uniforme, obuću, šljemove, izolacione aparate sa maskama. Nabavljena je i oprema za spašavanje iz kanjona”
Racković je kazao da zovu i sugrađani kada im zmija uđe u stan, što su do sada dosta uspješno završavali.

"Ovo je početak ljeta, tako da broj takvih slučajeva nije veći u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu. Tek počinju prave vrućine, pa te intervencije tek očekujemo. Spremni smo da izađemo u susret, onoliko koliko smo u mogućnosti”, istakao je Racković.

Da su vatrogasci u potpunosti spremni za sezonu požara uvjerava i načelnik Službe Radomir Pješčić i ističe da su nabavili potrebnu opremu i preventivno djelovali.

“Nabavili smo četiri vozila u posljednje vrijeme. Imamo i termovizijsku kameru, koju smo dobili za požare u zatvorenim prostorima, nove uniforme, obuću, šljemove, izolacione aparate sa maskama. Nabavljena je i oprema za spašavanje iz kanjona”, kazao je Pješčić “Vijestima”.

Tvrdi da je oprema nabavljena u skladu sa najstrožijim standardima koje propisuje Svjetska organizacija.

“Služba raspolaže sa svom kompletnom opremom koja je potrebna za zaštitu i spašavanje, jedino je bitno da se ta oprema vremenom mora obnavljati, što i radimo”, kazao je Pješčić.

On je najavio i nabavku dva čamca sa motorima i šest kompleta odijela.

“Čamci će biti idealno rješenje za slučajeve poplava, naročito u zetskom dijelu i na jezeru”, smatra Pješčić.

Racković je istakao da su svakodnevno trenirali od oktobra prošle godine do juna ove, kako bi bili spremni za posao.

Instruktor u trening centru Zdravko Blečić, koji je u Službi od 1992. godine, istakao je da mnogo polažu na obuku - “jednu od temeljnih vrijednosti službe”.

Podgorici treba više vatrogasaca: Blečić, Foto. Zoran Đurić

Početak požarne sezone znači i izlazak na teren iz trening centra, jer su, kako kaže, svi zaposleni, prije svega, vatrogasci.

Pješčić je istakao da su pojačani sa 30 sezonaca koji su u ponedjeljak počeli da rade.

“Sezonci su u fazi obnove znanja i upoznavanja sa novom, savremenijom opremom u odnosu na prošlogodišnju. Ukoliko ne bi bilo tog obnavljanja gradiva i stalnog uvježbavanja došlo bi privremeno do zaboravljanja, a to nije dobro”, smatra Pješčić.

Pješčić je najavio i nabavku dva čamca sa motorima, ocijenivši da su idelano rješenje za djelovanje prilikom poplava, pogotovo u Zeti i na Skadarskom jezeru
Blečić je kazao da je doživio više neprijatnih situacija, kada su mnogi stradali u raznim nesrećama.

Najčešće se, kaže, sjeti događaja od prije dvije godine, kada su iz bunara izvukli mladića i spasili mu život, ali nijesu uspjeli da spasu njegovog oca.

Blečić smatra da bi, s obzirom na širenje grada, trebalo da bude i više vatrogasaca.

Pojasnio je da je svjetski standard - jedan vatrogasac na 1.000 stanovnika, što, tvrdi, kod nas nije slučaj.

Nepokošena trava velika opasnost

Pješčić je istakao da su ove godine poslali upozorenje svim gradskim i prigradskim mjesnim zajednicama sa jasno definisanim obavezama svih ljudi, koje se tiču zaštite isključivo njihove lične imovine.

“Upozorenje je bazirano na tome da se kuće, posebno u prigradskim naseljima, obezbijede tako što će se pokositi trava oko njih, ukloniti visoko i nisko rastinje koje je blizu i koje predstavlja veliku opasnost za izbijanje požara. Treba i da se omogući prilaz vatrogasnim vozilima do njihovih kuća i objekata”, pojasnio je Pješčić.

Punktovi u Zeti, Tuzima i na Gorici

Pješčić je kazao da je Služba zaštite ove godine planirala otvaranje po jednog punkta u Zeti, na Tomića ublu i Tuzima i dva na Gorici.

“Broj vatrogasaca na punktovima zavisi od trenutne situacije. S obzirom da vremenska situacija nije u kontinuitetu loša kao prethodnih godina, punktove nećemo držati sa standardnim brojem vatrogasaca, već ćemo njihov broj prilagođavati vremenskim prilikama i procjenama situacije na terenu u datom trenutku”, kazao je Pješčić.

Iako zvanično na teritoriji Glavnog grada nijesu postavljeni punktovi, Pješčić tvrdi da vatrogasci svakodnevno procjenjuju situaciju na više lokacija. On je istakao da visoka trava u pojedinim djelovima grada predstavlja veliku opasnost.

Gorjelo kod Hrama i u park šumi na Zlatici

Vatrogasci su juče ugasili požar u park šumi na Zlatici, preko puta škole “Dr Dragiša Ivanović”.

“Požar je prijavljen u 13:27, a ugašen je prije 14 sati. U gašenju je učestvovalo pet vatrogasaca sa dva vozila”, saopšteno je iz Službe zaštite. Vatrogasci sa jednim vozilom juče su ugasili požar kod Hrama, gdje je gorjela trava.

Galerija

Požar na Zlatici, jul 2013. FOTO: Luka Zeković