Većina sa crne liste tri godine ne daje ni cent za poreze i doprinose

Ne zna se ko je kompanijama sa spiska dužnika dozvolio da gomilaju milionske iznose po osnovu neplaćenih poreza

109 pregleda16 komentar(a)
03.07.2013. 19:56h

Većina od 50 poreskih dužnika koji su na crnoj listi zbog neizmirenih poreza i doprinosa za zarade zaposlenima prestali su u posljednje tri godine da izmiruju tu zakonsku obavezu. Ima i onih koji su taj porez platili posljednji put u decembru 2006. godine, a primjer je Sekretarijat za finansije Opštine Bijelo Polje koji duguje 266 hiljada eura. Njima je dozvoljeno odloženo plaćanje obaveza.

Na spisku ima firmi čiji je status aktivan, a koje ne uplaćuju poreze i doprinose državi od 2008. godine je i Merkur iz Budve koji duguje 301,3 hiljade eura i koji je posljednji put platio obavezu u decembru 2008.

Na spisku 100 najvećih dužnika koji nijesu izmirili obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV), koncesija i poreza na promet nepokretnosti nema podataka kad su prestali da plaćaju poreze državi.

Iz Poreske uprave (PU) i Ministarstva finansija pod čijom se ingerencijom nalazi PU juče nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” ko je kompanijama sa spiska dužnika dozvolio da gomilaju milionske iznose po osnovu poreza, da li su ih upozoravali i kada da plate državi ono što je zakonska obaveza.

Prema Zakonu o poreskoj administraciji, Poreska uprava ima pravo u slučaju da dužnik ne izmiruje obaveze prema državi da pokrene postupak prinudne naplate. Kako je definisano, prinudnom naplatom se novac sa računa poreskih obveznika prebacuje na račun onoga u čiju korist se vrši uplata. Zaključak o prinudnoj naplati se dostavlja Centralnoj banci.

Da to nijesu činili godinama potvrđuje i spisak, koji nije kompletan jer na njemu nijesu oni koji su izjavili žalbu, odnosno pokrenuli upravni spor dok ne bude okončan.

“Vijesti” čekaju odgovor iz Ministarstva i PU na pitanje zašto EPCG nije uračunat kompletan dug prema državi od 61 milion eura koji Vlada želi preko rebalansa budžeta da otpiše EPCG u zamjenu za dug KAP-a za struju, već samo nepunih 15 miliona.

Iz menadžmenta Elektroprivrede dva dana ne odgovaraju da li je EPCG u posljednje dvije godine kontaktirao neko od nadležnih državnih organa i ko da bi ih upozorio da plate obaveze državi po osnovu poreza i doprinosa, budući da su nezakonito isplaćivali zarade.

Prema podacima PU, najveću dužnik je pljevaljski Rudnik uglja koji od 17 miliona eura duguje 12, 4 miliona za poreze i doprinose za plate, a ta obaveza poslednji put je izmirena u martu ove godine. Drugi najveći dužnik EPCG posljednju poresku prijavu za poreze i doprinose platii je u januaru ove godine. U obje kompanije u vlasničkoj strukturi je italijanska kompanija A2A.

Podaci pokazuju da su u ovoj godini poreze i doprinose na plate prestali da plaćaju “Radoje Dakić” (februar, dug 8,5 miliona), Duvanski kombinat u stečaju (jun, dug 3,8 miliona), Plus komerc (april, dug 1,2 miliona), Mi -Rai (april, dug 458,1 hiljada), Ski rizort Kolašin (mart, dug 244,9 hiljada), Montri (mart, 234,6 hiljada )...

Rudinci Boksita ne uplaćuju doprinose za zaposlene od juna prošle godine ( 4,9 miliona), Albona od aprila (617,3 hiljade), Pantomarket od septembra (2,3 miliona), Pobjeda (2,1 milion što su prebili sa državom), Novito (1,3 miliona) Opština Danilovgrad (dug 1,4 miliona) od kraja prošle godine…

Nikšićka Želljezara u stečaju je prestala da plaća doprinose za zaposlene u avgustu 2010. godine (dug 4,59 miliona), kada i Radvent ( 951,7 hiljada), Izbor Bar (546,6 hiljada).

Podgorička Mljekara u stečaju sa dugom od 458,1 hiljada posljednje doprinose je uplatila u novembru 2009. godine, Atlantis Mont sa dugom od 224 hiljade u oktobru 2008.

Ukupna poreska dugovanja, prema posljednjim podacima, na kraju prošle godine iznosila su 354 miliona eura, a odnose se na desetogodišnji period. Ministar finansija Radoje Žugić je izjavio da bi uspješnim rezultatom smatrao ako bi naplatili 20 odsto tog duga. Veći dio kompanija je u stečaju ili više ne postoji.

Predviđeno je da Poreska uprava kvartalno objavljuje liste najvećih dužnika.

Rade i dobijaju tendere, a ne plaćaju poreze

Iz Pozitivne je juče ukazano da je lista poreskih dužnika pokazala mračnu stranu ekonomije. Traže odgovore kako i ko je dozvolio da se nagomila toliki poreski dug i koji su to modaliteti da neka firma može nesmetano da radi, a da u isto vrijeme ne reguliše poreske obaveze.

“Iz liste se jasno vidi da postoje privilegovani biznismeni čije hirove i mondensko ponašanje država toleriše uprkos tome što joj je budžet tanak na prihodovnoj strani. Pojedine kompanije sa crne liste učestvuju i dobijaju milionske tendere uprkos činjenici da su u isto vrijeme poreski dužnici”, izjavio je član Predsjedništva Pozitivne Goran Đurović, koji je pitao ko je dozvolio monopolistima EPCG i Rudniku uglja da dođu na crnu listu.

U tim kompanijama su inače primanja među najvećim u državi. Veliki broj biznismena koje promoviše vlast i koji su i zvučna imena iz svijeta poslovnog „džet seta“, dodaju iz Pozitivne, na crnoj su listi Poreske uprave, a oni su doveli građane na crnu listu gdje su nevine žrtve crnogorske tranzicije.

Veliki broj biznismena koje promoviše vlast i koji su i zvučna imena iz svijeta poslovnog „džet seta“, kažu iz Pozitivne, na crnoj su listi Poreske uprave

“Ako toj listi dodamo i onu od skoro 15.000 preduzeća koja su u blokadi, jasno je kuda nas vodi ekonomska politika vlasti. Zahtijevamo hitnu reformu, koja bi za prvi korak imala povlačenje sa ključnih mjesta u državnoj upravi i dijelu ekonomije koji je u državnom vlasništvu većinu čelnih ljudi, odnosno partijskih kadrova vlasti, koji pogrešnim odlukama i sprovođenjem partijskih direktiva vuku ekonomiju ka kolapsu. Potom mjesta treba ustupiti onima koji znaju da rade“, poručio je Đurović.

Opština Bijelo Polje ima dozvolu za odloženo plaćanje

Iz Poreske uprave je juče saopšteno da je sa spiska dužnika uklonjena Opština Bijelo Polje koja za poreze i doprinose za plate duguje 958,8 hiljada eura i koja je prestala da uplaćuje doprinose od decembra 2010. goidne.

“Kod sačinjavanja liste najvećih dužnika uključena je i Opština Bijelo Polje na osnovu podataka sa analitičke kartice iz sistema PU. Ta opština prezentirala je saglasnost Ministarstva finansija o odloženom plaćanju poreskog duga do izrade njegovog reprograma. Imajući u vidu da se u istoj poziciji nalaze i druge jedinice lokalne samouprave, stiču se uslovi da se Opština Bijelo Polje ne smatra obveznikom koji se nalazi na navedenoj listi”, objavljeno je na sajtu PU.

Prema spisku, Sekretarijat za finansije, privredu i razvoj iz Bijelog Polja ima neaktivan status. Iz tog Sekretarijata je objašnjeno da oni nemaju poseban račun i da je glavni opštinski u funkciji. “Što se tiče duga, koji je objavila PU, nije sporno da ga imamo, a Opština je postigla saglasnost o odloženom plaćanju”, rekla je “Vijestima”sekretar bjleopoljskog Sekretarijata za finansije, Alida Nuhodžić.

Galerija

Rudnik uglja FOTO: Goran Malidžan
novac, pare FOTO: Shutterstock.com