Najveći dužnik dužan državi 11 miliona

Ministarstvo finansija i Poreska uprava danas objavljuju „crnu listu” poreskih obveznika

78 pregleda13 komentar(a)
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
01.07.2013. 07:05h

Ministarstvo finansija i Poreska uprava trebalo bi danas da objave listu najvećih poreskih dužnika.

Ukupna poreska dugovanja prema posljednjim podacima na kraju prošle godine iznosila su 354 miliona eura. To je iznos nakupljen za 10 godina, odnosno od uvođenja novog poreskog knjigovodstva. Kako je ranije izjavio ministar finansija Radoje Žugić, uspješnim rezultatom bi smatrao ako bi naplatili 20 odsto tog duga iz redovnih prihoda dužnika.

Direktor Poreske uprave Milan Lakićević juče je televiziji “Vijesti” kazao da je od ukupnog poreskog duga naplativo svega 10 do 20 odsto, kao i da najveći dužnik ima dug od 11 miliona eura. On je rekao da je veoma mali proj dužnika predao zahtjev da dug plati nekretninama ne precizirajući o kojem broju je riječ.

Skupština je u maju prošle godine, kada je usvojen rebalans budžeta, prihvatila amandman Socijalističke narodne partije (SNP) da se izmijeni Zakon o poreskoj administraciji da bi se objavila lista poreskih dužnika.

Kako je posebnom uredbom definisano, predviđeno je da Poreska uprava (PU) kvartalno objavljuje listu od 100 poreskih dužnika sa najvećim poreskim dugom koji dospjele obaveze nijesu izmirili u periodu dužem od 12 mjeseci u kontinuitetu. Ta lista sadržaće podatke o dugu poreskih obveznika po osnovu koncesija i poreza na dodatu vrijednost, dobit i promet nekretnina. Poreska će biti dužna da kvartalno objavljuje i listu 50 dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja u periodu dužem od šest mjeseci u kontinuitetu. Dvije liste, kako je planirano, objavljivaće se u roku od 15 dana. Uredbom je predviđeno da se na listi poreskih dužnika ne objavljuju imena onih koji su izjavili žalbu, odnosno pokrenuli upravni spor jer, kako je objašnjeno ranije iz Ministarstva finansija, dok traje žalbeni postupak, ti iznosi se ne mogu tretirati kao dug, već se evidentiraju kao potencijalno potraživanje. Onog trenutka kad se okonča žalbeni postupak i upravni spor i navedeno potraživanje dobije status duga i ta kategorija poreskih dužnika biće objavljiva.

Iako su dva državna organa najavila predlog mjera za naplatu tog novca još nema odgovora koje su to mjere i kada se može očekivati da država naplati ono što joj duguju.

“Uzimajući u obzir mogućnost poreskih obveznika, procjene Ministarstva finansija su da nije moguće naplatiti dug u cjelosti u jednoj godini”, saopšteno je “Vijestima”.

Kako je objašnjeno, najveći dužnici su ili u postupku stečaja ili insolventni, a često im je i imovina opterećena fiducijom, hipotekom ili drugim teretom.

“U takvoj situaciji postoje realni problemi za naplatu poreskog duga, ali Ministarstvo finansija i PU ispituju i odgovornost lica za nastali dug, pa se preduzimaju druge mjere, kao što je podnošenje krivične prijave”, kazali su u Ministarstvu.

SNP: Tjeraćemo odgovorne da naplate dug

Iz SNP-a je juče saopšteno da će objavljivanje liste poreskih dužnika, nakon izmjena Zakona o poreskoj administraciji koje je ta partija inicirala, biti dobra prilika da javnost dobije uvid u to ko su dužnici koji nijesu plaćali obaveze državi. “Kada bi se deseti dio naplatio, bio bi veći nego očekivani prihod od povećanja PDV-a koji ćemo umjesto dužnika svi solidarno da platimo”, navodi se u izjavi šefa poslaničkog kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića.

Kako se dodaje, SNP se neće zadovoljiti samo objavljivanjem liste već će činiti napore da natjera odgovorne da primijene zakon, naplate dio duga u imovini i na taj način krenu u neselektivni obračun sa onima koji su od države dobili sve, a država od njih ništa. “U tom smislu podsjećamo da smo samo za pet mjeseci ove godine kao partija uplatili u državni budžet više od 50 hiljada eura obaveza po osnovu poreza i doprinosa i da bi bilo dobro da i ostali parlamentarni subjekti informišu javnost o njihovom doprinosu budžetu Crne Gore”, saopštio je Damjanović.

Najavljeno objavljivanje i potraživanja Carine

Ukupni carinski dug iznosi 37,5 milina eura i on se odnosi na oko 300 firmi. Najavljeno je i da će se ti podaci redovno objavljivati, a Uprava carina objasnila je da je sa tim saglasna. EPCG je među najvećim carinskim dužnicima sa dugom od 25,6 miliona. Ta kompanija duguje državi prema nezvaničnim informacijama oko 61 milion eura za posljednje dvije godine.

Iznos otprilike odgovara dugu Kombinata aluminijuma za struju. Na listi carinskih dužnika su KAP sa 1,7 miliona, podružnica austrijskog Strabaga, koji je kupio Crnagoraput, 1,2 miliona, Montenegro erlajns 803 hiljade, Vektra 788 hiljada, B&S petrol Rožaje 217 hiljada, Ministarstvo prosvjete 209 hiljada...

Na spisku je i Uprava carina koja sama sebi duguje 178 hiljada. Podaci o carinskom dugu odnose se na period od 1. jula 2007. do 1. maja ove godine, a rok za njegovo plaćanje, kako je saopštila Uprava carina, je istekao. Na kraju prošle godine ukupan carinski dug bio je 28,6 miliona.