Peticiju protiv PDV-a na igre na sreću potpisalo 15.000 građana

Špadijer kazao je da je u praksi nemoguće spojiti igre na sreću i obračun poreza na dodatu vrijednost kao što je nemoguće uvesti PDV na bankarske usluge

225 pregleda0 komentar(a)
Peticija protiv povećanja PDV-a, PDV na igre za sreću, Foto: Luka Zeković
01.07.2013. 08:13h

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet je u svojim kladionicama za dva dana vikenda skupilo preko 15.000 potpisa građana kako bi, peticijom koju će uputiti Skupštini, pokušali promijenili nedavno usvojeni amandman kojim je uveden porez na dodatu vrijednost na "usluge igara na sreću"

Sportske kladionice danas prvog dana primjene novog zakona neće primati uplate jer ne znaju kako da obračunaju PDV, a danas očekuju nastavak razgovara sa državnim institucijama. Ministarstvo finansija nije donijelo pravilnik kojim bi definisali način obračuna, već je Poreska uprava na svoj sajt postavila obavještenje da “osnovicu za oporezivanje u ovom slučaju čini iznos naknade koju učesnik u igri plaća priređivaču igara na sreću”, što nije zvaničan podzakonski akt.

Direktor Sporting grupe, u okviru koje rade kladionice “Sporting-Bukmejkers”, Aleksandar Špadijer kazao je da je u praksi nemoguće spojiti igre na sreću i obračun poreza na dodatu vrijednost kao što je nemoguće uvesti PDV na bankarske usluge, usluge osiguranja i slično.

“Želim da naglasim da nisu igre na sreću do sad bile neoporezovane pa da se ovom odlukom sada uvodi red i da priređivači "konačno plaćaju porez". Sporting grupa se ovom djelatnošću bavi više od deset godina i redovno plaća svoje obaveze prema drzavi, što se može provjeriti kod Uprave za igre na sreću”, kazao je Špadijer.

On je naveo da je odluka Skupštine pogubna po državu, da će dovesti do smanjenja prihoda državnom budžetu, a priređivači neće moći da se bave ovom djelatnosti i plaćaju poreze - koncesione naknade i druge dažbine koje sada plaćaju.

“Mnoge NVO, kulturna i sportska društva se finansiraju od državnog prihoda od igara na sreću, koji će takođe biti pogođeni ovom odlukom. Bićemo prinuđeni da zatvorimo naše objekte, otkažemo postojeće koncesione ugovore, ugovore o zakupu i pošaljemo oko 3.000 ljudi na biro rada”, rekao je Špadijer.

Skupština je usvojila sporni amandman na predlog poslanika Demokratskog fronta Emila Labudovića, a glasovima su ga podržali ostali poslanici opozicije i SDP-a čime je dobio potrebnu većinu.

Ugrožen i turizam

Špadijer je najavio da će se boriti protiv “ove političke odluke” svim pravnim sredstvima a nadaju se da država i odgovorni neće dozvoliti da nečija nesmotrenost dovede do pogubnih posljedica za čitavu jednu privrednu granu.

“Takođe ova odluka će imati negativne posljedice indirektno i na druge privredne grane, kao što je na primjer turizam i to u trenutku kad počinje turistička sezona.

Nadam se da ćemo u najkraćem roku dobiti neko zvanično obavještenje koje će promjeniti trenutno stanje, koje je, nažalost, ukidanje igara na sreću”, kazao je Špadijer.