Lazović demantovao Žugića: Nećemo KAP-ov dug za struju

Članovi Vlade iz SDP-a nijesu prihvatiti da se preko budžeta prebije dug KAP-a za struju od 61 milion za struju

40 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
29.06.2013. 07:22h

Potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku i potpredsjednik SDP-a Vujica Lazović rekao je "Vijestima" da su ministri te partije glasali protiv predloga rebalansa budžeta za ovu godinu. Njime je predviđeno da se novcem poreskih obveznika u vrijednosti od 61 milion eura prebiju međusobni dugovi između države, KAP-a i Elektroprivrede.

Ministar finansija Radoje Žugić je nakon sjednice Vlade saopštio da je rebalans usvojen uz uzdržane glasove SDP-a, ali iz manje članice vladajuće koalicije Žugića tada nijesu demantovali.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, članovi Vlade iz SDP-a nijesu prihvatiti da se preko budžeta prebije dug KAP-a za struju od 61 milion za struju. Oni nijesu protiv dijela predloženog rebalansa za zaduženje od 102 miliona koliko iznose krediti KAP-a na koje je Vlada dala garancije.

“Objašnjeno je da bi zaduženje bilo povoljnije od onog za koji je Vlada već žirirala KAP-u”, rekao je izvor iz Vlade.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, članovi Vlade iz SDP-a nijesu prihvatiti da se preko budžeta prebije dug KAP-a za struju od 61 milion za struju
Vladin scenario za isplatu 61 milion eura završio bi se na štetu državnog budžeta nakon što je Vlada dozvolila da EPCG gomila poreska dugovanja dok njoj KAP ne plaća struju. Tih 61 milion eura KAP duguje za struju a isto toliko iznosi dug EPCG prema državi po osnovu poreza i doprinosa za koje bi vlada da uskrati budžet.

Sve opozicione partije (SNP, PzP i DF) najavile su da neće podržati predloženi rebalans budžeta što uz glasove SDP znači da taj vladin akt nema prolaz u Skupštinu. Opozicija je već pozvala ranije državne nadležne institucije da utvrde političku i krivičnu odgovornost ključnih predstavnika Vlade zbog gubitaka koje država trpi u odnosu prema KAP-u za koji je nedavno predala zahtjev za pokretanje stečaja. U slučaju da Skupština odbije rebalans budžeta, kako smatraju u vladajućoj koaliciji, to ne znači automatski pad Vlade već postojeći zakon o budžetu ostaje na snazi. Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović juče je kazao da to jeste pad Vlade.

Ministar finansija Radoje Žugić izjavio je da je to “prvi rebalans” zbog KAP-a i da nije sigurno hoće li dobiti podršku u Skupštini. On je najavio i drugi rebalans koji će biti posljedica mjera fiskalnog prilagođavanja, odnosno, štednje na rashodnoj strani i ostvarenih većih prihoda po osnovu novih fiskaliteta i sužavanja zone sive ekonomije.