Rusiju brine naoružavanje opozicije, zvanična Sirija za mirno rješenje

Naoružavanje će otežati napore da se pronađe političko rješenje za rješavanje konflikta u Siriji, koje traje više od dvije godine

1 komentar(a)
Sirija, Damask, eksplozija bombe, Foto: Rojters
24.06.2013. 14:17h

Odluka grupe "Prijatelji Sirije" da naoružava opoziciju može da izazove samo ozbiljnu zabrinutost, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Prijatelji Sirije" su na sastanku 21. juna u u Dohi odlučili da snabdjevaju pobunjenike oružjem, podsjetila je agencija Itar Tass.

To će otežati napore da se pronađe političko rješenje za rješavanje konflikta u Siriji, koje traje više od dvije godine, smatra ministarstvo.

Očigledno da dodatno oružje, koje na kraju krajeva može da padne u ruke terorista, može da dovede do upotrebe sile u Siriji, navelo je ministarstvo.

Visoki ruski i američki zvaničnici trebalo bi da se sastanu sa međunarodnim mirovnim posrednikom za Siriju Lahdarom Brahimijem u utorak u Ženevi.

Šef sirijske diplomatije: Naoružavanje pobunjenika veoma opasno

Odluka SAD i njihovih saveznika da naoružavaju pobunjeničke grupe u Siriji "veoma je opasna" i produžiće nasilje i ubijanje na terenu, izjavio je danas sirijski ministar spoljnih poslova Valid el-Moalem.

Slanje novog oružja opoziciji će, takođe, kako je dodao, narušiti napore da se obje strane nađu za pregovaračkim stolom na planiranoj mirovnoj konferenciji u Ženevi.

"Sirija neće prihvatiti nikakvo rješenje niti čak ideje koje budu diktirane spolja"

Moalem je rekao da je Sirija spremna i voljna da učestvuje na bilo kojoj mirovnoj konferenciji, ali da će u Ženevu otići ne da bi predala vlast drugoj strani, nego da bi se uspostavilo "realno partnerstvo" i vlada nacionalnog jedinstva koja bi uključivala predstavnike cijelog sirijskog društva.

"Predsjednik Bašar el-Asad neće podnijeti ostavku. Ako bilo ko ima takve iluzije, moj savjet im je da ne idu u Ženevu", kazao je Moalem, ocjenivši da je ta konferencija "šansa koju ne treba propustiti".

Takođe je rekao da Sirija neće prihvatiti nikakvo rješenje niti čak ideje koje budu diktirane spolja.