Tri osobe poginule u Damasku

"Teroristički samoubilački napad dogodio se iza jedne pekare u kvartu Ruknedin", javila je sirijska državna televizija, i dodala da su žrtve civili

145 pregleda2 komentar(a)
Sirija, Damask, Foto: Wikipedia.org
23.06.2013. 12:08h

Najmanje tri osobe su ubijene, a deset je ranjeno jutros u "terorističkom samoubilačkom napadu" u Damasku, objavila je državna sirijska televizija.

"Teroristički samoubilački napad dogodio se iza jedne pekare u kvartu Ruknedin", javila je sirijska državna televizija, i dodala da su žrtve civili.

Sirijska Opservatorija za zaštitu ljudskih prava je saopštila da su se u Ruknedinu dogodile dvije eksplozije, ali nije precizirala ko je izvršio napad.

Četvrt Ruknedin nalazi se blizu četvrti Barze, poprišta žestokih sukoba između pripadnika sirijske vojske i pobunjenika.

Niz napada potresa Damask u posljednjih nekoliko mjeseci, a cilj većine njih su uporišta sirijskih snaga sigurnosti i vojske kao i zgrade u kojima su smještene vladine ustanove.

Napad se dogodio dan pošto je u Dohi održan sastanak Prijatelja Sirije, koji su odlučili da povećaju pomoć sirijskim pobunjenicima, kako bi im omogućili da odgovore na "brutalne napade sirijskog režma".

Prijatelji Sirije, čije su zemlje članice između ostalih SAD, Francuska i Velika Britanija, su naveli da će svaka zemlja sirijskim pobunjenicima "pomoći na svoj način". Takvo saopštenje nije iznenađujuće, s obzirom da mnoge zapadne zemlje odbijaju da pobunjenicima pruže direktnu vojnu pomoć.

Do sada je oružje pobunjenicima stizalo iz Saudijske Arabije i Katara.

Prijatelji Sirije su saopštili da će pomoć pobunjenicima stizati uz posredovanje glavnih opozicionih vojnih snaga, Slobodne sirijske vojske, kako bi se izbjeglo da pošiljke dođu u ruke ekstremista.