Trojičindanske svečanosti

Trojica je lokalitet preko kojeg su putevi vodili iz Kotora i Tivta, Grblja i Budve i koja je brojnim stazama povezana sa ovim dijelom Lovćena i Crne Gore, sa Cetinjem i unutrašnjosti

110 pregleda3 komentar(a)
23.06.2013. 10:39h

U sklopu obilježavanja jubileja - 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša i 200 godina od Ujedinjenja Crne Gore i Boke, a povodom Trojičindanskih svečanosti mještani Trojice su organizovali prigodnu manifetaciju uz kulturno-umjetnički i sportski program kod fortice na Trojici.

Jedan od organizatora Gojko Kustudić, kazao je "Vijestima" da su na ovaj način htjeli da se pridruže proslavama dva jubileja, a povod je veliki hrišćanski pravoslavni praznik Trojičin dan.

Trojica je lokalitet preko kojeg su putevi vodili iz Kotora i Tivta, Grblja i Budve i koja je brojnim stazama povezana sa ovim dijelom Lovćena i Crne Gore, sa Cetinjem i unutrašnjosti. Danas ovo mjesto ima 35 domaćinstava, sa oko 200 stanovnika.

"U čast i slavu tog praznika podignute su mnoge crkve i hramovi, a jedna od njih se nalazila upravo ovdje, po čemu je i dobilo ime naše mjesto, Trojica. Crkva Svete Trojice datira iz 1431. srušena je zbog burnih događanja na ovim prostorima jer ovaj dio Boke bio je nekada granica, opština, država, u jednom periodu čak i tri države, gdje su se često vodili pregovori, razgovori između državnika, generala, diplomata, knezova .. Nažalost često su se i vodili ratovi", kazao je Kustudić.

Prostor oko tvrđave koji je bio zapušten, unutrašnji dio tvrđave runiran, devastiran, zahvaljujući idejama i radom omladine Trojice i Crvenog brijega, uređen je i priveden namjeni i koristi se za društvene, sportske, kulturne i ostale aktivnosti mještana tog kraja.

U okviru manifestacije organizovan je turnir u plojkanu, staroj narodnoj igri, slična boćanju, a koja se igrala u Katunskoj nahiji.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su folklorni ansambl "Nikola Đurković" Kotor, pjevačko društvo "Grbalj" , narodni guslar i diplar Stevan Čavor, narodni guslari Miloš Jovanović i Golub Bigović, pjevači narodne muzike Milija Kosović, Savo Šumar i Lena Aleksić.

Galerija