Snouden napustio Hong Kong, ukrcao se na avion za Moskvu

Avion bi trebalo da sleti na moskovski aerodrom Šeremetjevo, ali se vjeruje da glavni grad Rusije nije Snoudenova konačna destinacija

15 komentar(a)
23.06.2013. 09:38h

Bivši službenik američke Nacionalne službe bezbjednosti (NSA) Edvard Snouden, protiv koga je američko pravosuđe podiglo optužnicu za špijunažu, napustio je jutros Hongkong, potvrdile su vlasti u tom gradu.

Snouden se ukrcao u avion kompanije Aeroflot za Moskvu, objavili su kineski mediji.

Avion bi trebalo da sleti na moskovski aerodrom Šeremetjevo, ali se vjeruje da glavni grad Rusije nije Snoudenova konačna destinacija, navodi Saut čajna morning post. Kako se dodaje, bivši službenik NSA možda se uputio na Island ili Ekvador.

Vlasti Hongkonga potvrdile su da je američki državljanin Edvard Snouden danas "dobrovoljno i na legalan način" napustio tu teritoriju i odletio za treću zemlju, a hongkonški mediji nezvanično saznaju da je otputovao za Moskvu.

Hongkonške vlasti saopštile su da od SAD nisu dobile adekvatne informacije da bi mogle da objave nalog za hapšenje Snoudena.

"Naš 'uzbunjivač' Edvard Snouden napustio je Hongkong letom 'Aeroflota' za Moskvu", potvrdili su listu "Saut Čajna morning post" "pouzdani izvori", naveo je dnevnik u kratkom izvještaju na svojoj internet stranici, prenosi AFP.

Taj dnevnik je objavljivao eksluzivne intervjue u Hongkongu sa Snoudenom.

Francuska novinska agencija navodi da predstavnici aerodroma u Hongkongu nisu željeli da komentarišu tu informaciju, a da ruski konzulat "nije bio dostupan za informacije".

Snouden je otišao uprkos američkom nalogu za hapšenje i zahtjevu za izručenje od vlasti Hongkonga, gdje je nekadašnji saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) došao 20. maja.

Ruska agencija RIA Novosti prenijela je vijest AFP-a, podsjećajući da je ranije pres sekretar predsjednika Rusije Dmitrij Peskov rekao da je Rusija spremna da razmotri eventualni zahtjev Snoudena za politički azil.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov naknadno je rekao da formalni zahtjev nije bio stigao, ali je potvrdio spremnost da ga Rusija razmotri, navela je agencija.

Peskov: Ništa ne znam o Snoudenovom dolasku u Rusiju

Ruske vlasti ništa ne znaju o dolasku u Moskvu bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbjednosti (NSA) Edvarda Snoudena, izjavio je danas Dmitrij Peskov,

portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"O tome ništa ne znam. Za to čujem prvi put", rekao je Peskov.

SAD tražile brzo izručenje Snoudena

Sjedinjene Američke Države vršile su pritisak na Hongkong da brzo reaguje i izruči bivšeg radnika američke Nacionalne bezbjednosne agencije Edvarda Snoudena, kojega u Americi terete za špijunažu.

"Ako Hongkong ne bude brzo radio, to će iskomplikovati naše diplomatske odnose i postaviće se pitanje da li se poštuje vladavinu prava", rekao je za Rojters neimenovani zvaničnik administracije Baraka Obame.

Izvori bliski Snoudenu navode da se on krio u Hongkongu i da je zatražio pomoć advokata organizacija za zaštitu ljudskih prava, pošto se priprema da se pravno suprotstavi zahtjevu za ekstradiciju.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Tom Donilon rekao je za "CBS news" da SAD ima jak slučaj protiv Snoudena, pozivajući se na ugovor o izručenju između dvije zemlje, potpisan 1998. godine.

Zvaničnik čije ime nije navedeno, rekao je da proces ekstradicije može da potraje, ali i da očekuje pozitivan ishod.

Kineski list Saut Čajna morning post pisao je da se Snouden nije nalazio u pritvoru, već da je na "sigurnom mjestu", negdje u Hong Kongu.

List tvrdi da Snouden ima dokumenta koja dokazuju da je NSA špijunirao i dvije najveće kineske telekomunikacione kompanije, ulazeći u SMS poruke koje su razmjenjivane.

Mediji u SAD prethodno su javili da je federalno tužilaštvo podiglo krivičnu prijavu protiv Snoudena zbog špijunaže i odavanja tajnih dokumenata i da je zatražilo od vlasti u Hongkongu da ga pritvore po zahtjevu za hapšenje koji je upućen.

Podnijeta optužnica protiv Edvarda Snoudena

Američki tužioci podnijeli su optužnicu protiv Edvarda Snoudena, službenika koji je ovog mjeseca objelodanio tajni američki program praćenja telefonskih poziva i internet poruka.

Sjedinjene Države tražile su od vlasti u Hongkongu da pritvore Snoudena, koji je nedavno napustio posao u filijali Nacionalne agencije za bezbednost na Havajima i pobjegao u Hong Kong.

Američki zvaničnici su saopštili da je Snouden optužen za špijunažu, krađu i druge prekršaje.

Tajni dokumenti koje je dostavio medijskim predstavništvima u Sjedinjenim Državama i Britaniji, pokazuju da Nacionalna agencija za bezbjednost i druge američke obavještajne agencije, godinama prikupljaju ogromnu količinu podataka iz telefonskih razgovora i internet poruka ljudi iz cijelog svijeta, uključujući Sjedinjene Države.

Snouden tvrdi da se njegova akcija zasniva na uvjerenju da je važno objelodaniti masovno prisluškivanje privatnih građana.

Snouden: Britanci su u špijuniranju gori od Amerikanaca >>>

Visoki američki zvaničnici kažu da su podaci prikupljeni o praćenjem telefonskih razgovora i interneta, omogućili vladi da preduprijedi terorističke napade i tvrde da su Snoudenove akcije umanjile mogućnost da se preduprijede budući napadi.

Hongkong ima sporazum o izručenju sa Sjedinjenim Državama i proteklih godina je predao američkim vlastima neke bjegunce. Međutim, Kina ima pravo da blokira izručenje iz Hongonga, ukoliko smatra da su optužbe protiv osumnjičenih političke prirode.

Snouden je za list „Saut čajna morning post“ izjavio da nije došao u Hongkong da bi se sakrio od pravde, „nego da bi objelodanio kriminal“.

Optužnica protiv Snudena podnijeta u državi Virdžiniji, još nije objavljena u javnosti.

Snouden je deveta osoba u istoriji optužena pred američkim sudom po krivičnom zakonu "1917 akt špijunaže". Od devet do sada optuženih, sedam je procesuirano za vrijeme administracije predsjednika Baraka Obame.

Galerija