Josipović o ulasku u EU: Ne treba očekivati čuda

Josipović je priznao da mnogi njegovi sunarodnici nijesu raspoloženi za slavlje zbog velikih privrednih poteškoća

0 komentar(a)
18.06.2013. 15:21h

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula sigurno je istorijski događaj, to je prvi dan nove ere za državu, ali ne treba očekivati čuda posebno kada je riječ o privrednom oporavku zemlje, upozorio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Da, (privredna) kriza postoji, ali mislim da smo snažniji ujedinjeni i, na kraju, Evropa će izaći iz krize zajedno", rekao je predsjednik Hrvatske u intervjuu agenciji Frans pres koja napominje da je Hrvatska već četiri godine u recesiji.

Hrvatska: Malo kome je do vatrometa zbog ulaska u EU >>>

Josipović je priznao da mnogi njegovi sunarodnici nijesu raspoloženi za slavlje zbog velikih privrednih poteškoća, ali i istakao da je uvjeren da većina Hrvata ulazak u Uniji doživljava kao "pobjedu".

"Građani se raduju. Svečane proslave biće lijepe i pune emocija, ali mnoge od njih će biti skromne zbog privredne situacije", naveo je predsjednik države koja će prvog dana jula postati 28. članica Evropske unije.

Ponovio je, takođe, da će na "civilizovan" način biti riješeni pogranični sporovi sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, kao i druga otvorena pitanja - nasljeđe raspada bivše Jugoslavije.

"Hrvatska sigurno neće ucjenjivati koristeći svoj status članice Evropske unije. Riješićemo sve sporove na civilizovan način", obećao je Josipović koji se zalaže za jačanje odnosa sa Srbijom i nada da će se "na pragmatičan način prevladati posljedice Domovinskog rata".

Predsjednik Hrvatske se, prenosi Hina, "odlučno" zauzeo za evrointegracije svih zemalja jugoistočne Evrope i obećao im podršku Zagreba u tom procesu.

"U našem je nacionalnom interesu da se svi naši susjedi pridruže Evropskoj uniji. To će biti u interesu mira i privrednog razvoja. Podržaćemo ih i biti njihovi zagovornici u nastavku procesa proširenja Unije", tvrdi Josipović.

Galerija

EU, Evropska unija FOTO: Shutterstock.com