Netenjahu poziva na sprječavanje novog holokausta

"Ne smijemo da budemo popustljivi pred prijetnjama uništenja. Ne smijemo da zakopamo glave u pijesak ili da dozvolimo drugima da obavljaju naš posao"

58 pregleda1 komentar(a)
13.06.2013. 15:50h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u Aušvicu izjavio da će njegova zemlja učiniti sve da spriječi novi holokaust i da se odbrani od svake prijetnje.

On je ovo izjavio na otvaranju novog paviljona u nekadašnjem koncentracionom logoru u Aušvicu u Poljskoj.

Netanjahu je, osvrnuvši se na veliko stradanje Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, rekao da će novi paviljon pružiti informacije o holokaustu i nacističkoj namjeri da istrijebi Jevreje.

Aušvic, sa susjednim logorom Birkenau, bio je jedan od najozloglašenijih koncentracionih logora za vrijeme Drugog svjetskog rata, koje je nacistička Nemačka izgradila u okupiranoj Poljskoj.

Izraelski premijer tokom otvaranja novog bloka (FOTO: Beta)

"Ne smijemo da budemo popustljivi pred prijetnjama uništenja. Ne smijemo da zakopamo glave u pijesak ili da dozvolimo drugima da obavljaju naš posao", rekao je Netanjahu, ne imenujući konkretne prijetnje.

Izraelski premijer je prije govora posjetio Blok 27, koji je sada posvećen predstavljanju Aušvica u širem kontekstu genocida u Drugom svjetskom ratu.

U nacističkom logoru Aušvic-Birkenau ubijeno je više od 1,1 milion, od ukupno šest miliona Jevreja, koliko je ukupno stradalo u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata.

Galerija