Otmičar iz Ohaja izjavio da nevin

Tužilac Timoti Meginti prošlog mjeseca je rekao da je Kastrova kuća bila "komora za mučenje i privatni zatvor"

2 komentar(a)
Arijel Kastro, Foto: Beta
12.06.2013. 15:12h

Arijel Kastro iz Ohaja, osumnjičen da je oteo i cijelu deceniju držao u kući tri mlade žene, izjavio je da se ne oseća krivim po optužnici.

Kastrov advokat se izjasnio o krivici u ime klijenta. Kastro (52) je ušao u sudnicu u narandžastom zatvorskom odijelu, pognute glave i nije rekao ni riječ, prenijela je agencija AFP.

Njemu prijeti smrtna kazna ukoliko bi bio proglašen krivim za gnusno ubistvo, što je najteže krivično delo u Ohaju ako je u vezi sa otmicom.

Velika porota je prije pet dana oputžila Kastra po ukupno 329 tačaka optužnice, uključujući 139 tačaka za silovanje, 177 za otmicu i dvije za ubistvo sa otežavajućim okolnostima zbog smrti nerođenog djeteta jedne od žrtava.

Za ubistvo uz otežavajuće okolnosti zaprijećena je smrtna kazna, mada tužioci kažu da još nisu odlučili da li će je tražiti. Ali u svakom slučaju, ako bude osuđen, Kastro bi mogao biti osuđen na više kazni doživotnog zatvora.

Tužioci tvrde da su tri žene tokom 10 godina trpjele stalna premlaćivanja, da su bile vezivane i silovane i da im nikada nije bilo dozvoljeno da napuste Kastrovu kuću

Đina Dehesus (23), Mišel Najt (32) i Amanda Beri (27), kao i ćerka koju je Berijeva rodila za vrijeme zatočeništva, oslobođene su prošlog mjeseca iz Kastrove kuće kada je komšija čuo Berijevu kako doziva pomoć i razvalio vrata u radničkom naselju u Klivlendu.

Najtova je oteta 2002, Berijeva 2003, a Dehesusova 2004. godine.

U optužnici, koja ima 142 strane, opisano je sve što se dogodilo otetim ženama, uključujući napade, silovanja, mučenje sve do 2007. Za preostale godine će možda biti dodato još tačaka optužnice.

Tužioci tvrde da su tri žene tokom 10 godina trpjele stalna premlaćivanja, da su bile vezivane i silovane i da im nikada nije bilo dozvoljeno da napuste Kastrovu kuću.

Tužilac okruga Kujahoga Timoti Meginti prošlog mjeseca je rekao da je Kastrova kuća bila "komora za mučenje i privatni zatvor". "Užasna brutalnost i tortura koju su žrtve trpjele 10 godina nezamislive su", kazao je on.

Tužioci tvrde da je Najtova doživjela pobačaj zbog toga što ju je Kastro tukao.

Kastro je uhapšen 6. maja i njegovi advokati kažu da će se izjasniti da nije kriv, apelujući na javnost da ne žuri sa osudom njegovog klijenta. "On nije monstrum i mediji ne treba da ga demonizuju" dodao je advokat.

Kastrova ćerka Endži Greg je rekla da je "užasnuta" i odrekla se oca, dok njegova dva brata, koji su uhapšeni zajedno sa njim, ali su kasnije oslobođeni pošto je utvrđeno da nisu umiješani, kažu da se nadaju da će ići u zatvor.