Lipa - smiruje napetost i čuva srce

Prema legendi, zraci sunca uhvaćeni su u cvijetu lipe, pa kada neko popije topao čaj u sebe uvlači toplotu sunca

171 pregleda2 komentar(a)
11.06.2013. 10:39h

LIPA (Tilia platyphillos) je kod slovenskih naroda bila sveto drvo. Prelaskom iz paganstva u hrišćanstvo bogovi su zamijenjeni, ali je obožavanje ove biljke ostalo.

Ovo raskošno drvo raste po brdskim šumama cijele Evrope, dostiže visinu od 25do 30 metara i cvjeta u junu, u nekim krajevima sve do kraja jula. U zavisnosti od vremenskih uslova, lipa može da cvjeta više nedjelja, ali može da se dogodi da cvjetanje prođe i za 5-6 dana.

Ukoliko je tmurno vrijeme i padaju jake kiše, dešava se da cvjetovi i ne stignu da zamirišu. Oni su žućkasto bijeli, sakupljeni u cvastima i srasli sa pricvetnim listovima. Blagog su i prijatnog mirisa, dok im je ukus sladunjav i pomalo opor zahvaljujući taninu, supstanci koje najviše ima u prirepku, dijelu koji povezuje cvast. I cvijet i list lipe jako su bogati vitaminom C.

Lipu treba brati čim počne da cvjeta, odnosno kada su se dvije trećine cvjetova u cvasti rascvjetale, jer precvetala lipa nema lekovitu vrednost. Treba voditi računa da se cvasti beru po suvom i lijepom vremenu i, naravno, sa prirepkom. Cvjet lipe je izuzetno vrijedan jer sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat...

Ubrani cvjetovi suše se u hladu na prozračnom mjestu, po mogućnosti na tavanu. Važno je da sušenjem zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris. Prilikom branja treba pratiti pčele, jer one nikada ne slijeću na zagađenje cvjetove. Inače, lipa se smatra najmedonosnijim drvetom, a cvjetovi se najviše koriste kao čaj. Topli napitak od lipe djelotvoran je protiv znojenja i grčeva, a koristi se i za umirivanje bolova. Poznavaoci narodne medicine tvrde da lipa sprečava povišenu temperaturu, grip, prehladu i kijavicu.

Prema legendi, zraci sunca uhvaćeni su u cvijetu lipe, pa kada neko popije topao čaj u sebe uvlači toplotu sunca koja dovodi do znojenja. Na taj način organizam se hladi i oslobađa groznice i visoke temperature. Lipa se koristi i kod hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje rana i opekotina.

Zahvaljujući djelotvornim sastojcima pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži, a posebno je efikasna kod upale grla, uklanja bolove prilikom mokrenja, ublažava posljedice umora, smiruje nervnu napetost.

Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji pate od nesanice preporučuje se da svakodnevno piju čaj od lipe. Kako pripada biljnim čajevima, mogu ga piti svi, pa i najmlađi. Za opuštanje ne mora samo da se pije čaj, već lipa može da se doda i vodi za kupanje.

Mnoge žene lipu koriste za vrijeme menopauze kako bi smanjile nervozu i probleme sa snom. Zaslađen sa lipovim medom, čaj povoljno djeluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris, infarkta... Od lipovog drveta proizvodi se aktivni ugalj velike absorptivne moći, dok je masno ulje u lipovom plodu vrlo slično maslinovom.

Galerija

lipa FOTO: Shutterstock.com
čaj od lipe FOTO: Shutterstock.com
lipa FOTO: Shutterstock.com