Za održavanje stana u Porto Montenegru plaćaju 5.800 eura godišnje

Ruski državljani stan površine 113 kvadrata i garažno mjesto od 22 kvadrata u zgradi "Tara" platili 582.000 eura

195 pregleda0 komentar(a)
09.06.2013. 10:40h

Ruski državljani Arkadij i Natalija Kasilova, koji su vlasnici stana broj 207 u zgradi "Tara" elitnog tivatskog nautičko-turističkog naselja Porto Montenegro, nezadovoljni su načinom na koji ih uprava kompanije, kako kažu, "ograničava u nesmetanom uživanju i raspolaganju njihovom privatnom imovinom".

Kasilovljevi su, navode, neprijatno iznenađeni visokim troškovima koje im „Adriatic Marinas“ naplaćuje za održavanje i upravljanje zgradom u kojoj se nalazi njihov stan, kao i cijelim nautičko-turističkim centrom.

Imaju i primjedbe na način na koji im kompanija u većinskom vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka, obračunava i fakturiše komunalne troškove za struju i vodu, te kako Porto Montenegro zadržava presudni uticaj na postupanje sa imovinom svih klijenata koji su, u međuvremenu, za veliki novac kupili stanove u tom kompleksu.

Kasilov naglašava da je cijena održavanja od 52 eura po kvadratu koju im PMFM naplaćuje previsoka, te da vlasnike stanova stavlja u nepovoljan položaj
"U avgustu 2011. potpisali smo kupoprodajni ugovor za kupovinu stana bruto-građevinske površine 113 kvadrata i garažnog mjesta od 22 kvadrata u zgradi 'Tara' za ukupno 582.000 eura. Odmah smo dovedeni u situaciju da moramo prihvatiti i odredbe ugovora o održavanju stana i zgrade, a koje je, odlukom 'Adriatic Marinasa', na četiri godine povjerena njihovoj kćerki-firmi 'Porto Montenero Facilities management' (PMFM). Po tome smo dužni da plaćamo 52 eura godišnje po kvadratu stana i garažnog prostora za redovno održavanje, te još po 12 eura po kvadratu za marketing i održavanje cijelog naselja Porto Montenegro, da u svako vrijeme moramo dozvoliti personalu PMFM da ulazi u naše privatne prostorije, plus da plaćamo još pet odsto nadoknade za održavanje za bilo kakav vanredan trošak i havariju u zgradi", kažu Arkadij i njegova supruga Natalija, advokati iz ruskog grada Vladivostoka.

Pravila ponašanja

Ističu da ih iznenađuje da u Crnoj Gori „postoji ovoliko ograničavanje zakonskih svojinskih prava vlasnika koji su uredno kupili svoju nekretninu“, te da prilikom sklapanja ugovora o kupovini stana u Porto Montenegru "nijesu ni naslućivali da će cijene održavanja i svega ostalog biti tako visoke", odnosno da će "Adriatic Marinas" uspostaviti "takva pravila ponašanja i regulaciju vezanu za formiranje skupštine stanara, te izbor upravnika naselja, na način da kupce sve bukvalno drži u šaci".

Kasilovljevi su "Vijestima" dostavili i takozvana "Pravila naselja" Porto Montenegro i "Pravila objekta" za zgradu "Tara".

Iz tih dokumenata proističe da su svi oni koji kupe stan u elitnom centru, dužni da se ponašaju po strogim ograničenjima koja im nameće "Adriatic Marinas" kao osnivač naselja, pri čemu ta kompanija ima presudan i odlučujući uticaj na donošenje gotovo svih bitnih odluka u vezi sa načinom na koji će funkcionisati pojedine zgrade, odnosno cijelo naselje.

Za nepoštovanje bilo kojeg od tih propisa, upravnik naselja – kompanija PMFM, ovlaštena je da stanare kazni novčano iznosom i do 1.000 eura.

"Zašto bismo plaćali i nadoknadu od 12 eura po kvadratu za održavanje i marketing čitavog naselja? Ne bavimo se biznisom ovdje, pa nam ne treba marketing niti reklama"
Pozivajući se na "interes osnivača u vezi sa očuvanjem uniformnog i skladnog izgleda naselja", "Adriatic Marinas" je tim pravilnicima sebi obezbijedio i svojevrsno pravo veta na bilo koju inicijativu skupština stanara zgrada za izmjenu i dopunu ta dva pravilnika, arhitektonske ili pejsažne modifikacije objekta u kojem su kupili stanove, ali i na "bilo koje izmjene i dopune ili prestanak, odnosno raskid ugovora o menadžmentu sa upravnikom ili smjeni upravnika sa drugim".

"Sama činjenica da je 'Adriatic Marinas' na prvoj opštoj sjednici skupštine vlasnika zgrade 'Tara' izabrao za upravnika svoju kompaniju PMFM, te da je istovremeno za predsjednika skupštine vlasnika odredio direktora operacija Porto Montenegra Desimira Portića, dovoljno govori o tome koliko se vlasnici stanova zapravo pitaju sa svojom imovinom u Porto Montenegru", kažu Kasilovljevi.

Oni su "Vijestima" ustupili i primjerak zapisnika sa osnivačke sjednice skupštine vlasnika "Tare" od 17. jula 2012, a koji je potpisao izvršni direktor "Adriatic Marinasa" Oliver Korlet.

Kasilov naglašava da je cijena održavanja od 52 eura po kvadratu koju im PMFM naplaćuje previsoka, te da vlasnike stanova stavlja u nepovoljan položaj jer im onemogućava da nađu kompaniju koja će iste te usluge pružati po nižim cijenama.

Računi viši za 10 odsto

"U više navrata sam do sada sa gospodom iz 'Adriatic Marinasa' pokušavao da razriješim ove probleme na obostrano zadovoljstvo, ali su oni na svaki sastanak dovodili gomile raznoraznih menadžera od kojih je svako imao neku svoju priču"
"Zašto bismo plaćali i nadoknadu od 12 eura po kvadratu za održavanje i marketing čitavog naselja? Ne bavimo se biznisom ovdje, pa nam ne treba marketing niti reklama, a za te pare nemam čak ni pristup bazenu 'Puro Beach', niti, primjera radi, mogućnost da me čeka slobodno mjesto u nekom od ugostiteljskih objekata u Porto Montenegru. Smatram da je naplaćivanje ove nadoknade vlasnicima stanova u suprotnosti sa zakonima Crne Gore, kao i međunarodnog prava, i elementarno kršenje materijalnih prava vlasnika stanova“, kaže Kasilov, naglašavajući da u Porto Montenegru nema pristup, niti uvid u stanje brojača potrošene struje i vode, te da im PMFM, a ne Elektrodistribucija i "Vodovod", ispostavlja fakture za utrošenu struju i vodu uvećane za "10 odsto adminisitrativnih troškova".
Iz „Adriatic Marinasa“ nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ zbog čega su vlasnici stanova u Porto Montenegru ograničeni samo na usluge njihove kćerke-firme
"Moja supruga i ja smo advokati. U više navrata sam do sada sa gospodom iz 'Adriatic Marinasa' pokušavao da razriješim ove probleme na obostrano zadovoljstvo, ali su oni na svaki sastanak dovodili gomile raznoraznih menadžera od kojih je svako imao neku svoju priču, pa se na kraju ništa nije riješilo, niti promijenilo. Zamislite odredbu po kojoj PMFM ima pravo da u svakom trenutku 'vrši redovne posjete i inspekcije' privatnih stanova? Ovoliko ograničavanje vlasničkih prava koje mi doživljavamo u Porto Montenegru je veliko neprijatno iznenađenje za nas i potrudiću se da u Rusiji, odakle dolazi najviše klijenata Porto Montenegra, javnosti predočim pravu situaciju i upoznam moje zemljake sa onim što ih ovdje čeka“, rezignirano je zaključio Kasilov, koji je od „Adriatic Marinasa“ i zvanično zatražio izmjenu više odredbi pravilnika.

Adriatic Marinas: Nije luksuz za svakoga

“Porodica Kasilov, kao i svi ostali vlasnici 126 rezidencijalnih jedinica u naselju Porto Montenegro, potpisala je ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, sa čijim je sadržajem u potpunosti bila upoznata. Potpisivanjem vrlo preciznog ugovora, koji ozbiljna kompanija kakva je 'Adriatic Marinas', zaključuje prilikom kupoprodaje nekretnine, porodica Kasilov je u potpunosti prihvatila sve njegove odredbe. Ugovorni odnos je zaštićen zakonima Crne Gore, kao što je to standard i u svim evropskim zemljama, te su stoga ugovorne strane zakonski odgovorne za sve obaveze koje proizlaze iz ugovora koji potpišu”, rečeno je „Vijestima“ u kompaniji koja gazduje Porto Montenegrom.

Oni tvrde da su organizovali više sastanaka sa Kasilovljevima „kako bi razriješili sva njihova pitanja u vezi sa ugovornim obavezama“, ali da kao „privatna kompanija koja štiti interese i privatnost svojih klijenata, ne mogu javno raspravljati o internim pravilima, procedurama i finansijskim informacijama“.

"Nažalost, došlo je do nezadovoljstva porodice Kasilov i mi radimo na tome da riješimo sva pitanja koja oni smatraju spornim. Ipak, smatramo da je iskustvo ostalih vlasnika stanova u Porto Montenegru izuzetno pozitivno, čemu svjedoči i činjenica da je prodato 126 od 128 rezidencijalnih jedinica u prvih pet zgrada u Porto Montenegru, kao i zakupljeno preko 95 odsto vezova u marini”, piše u saopštenju menadžmenta „Adriatic Marinasa“ .

Iako, kako se dodaje, čine sve da obezbijede usluge najvišeg kvaliteta svim klijentima, “nekada može doći do nezadovoljstva, pa su zbog toga uvijek tu da saslušaju primjedbe klijenata i razmotre na koji način mogu unaprijediti usluge”.

“Ponekad, iz različitih razloga, prvoklasna i luksuzna ponuda naselja i marine Porto Montenegro ne odgovara potrebama ili finansijskoj situaciji pojedinih klijenata, međutim, naša je obaveza da održavamo najviši mogući nivo kvaliteta usluga“, piše u saopštenju menadžmenta, uz napomenu da je obaveza kompanije i da „u najvećoj mogućoj mjeri, u skladu sa zakonom, zaštiti svoje klijente u slučaju kada pojedinačni vlasnik ne ispunjava svoje zakonske i finansijske obaveze na koje je pristao potpisivanjem kupoprodajnog ugovora“.

U takvim okolnostima, poručuju, prinuđeni su da pokrenu sudski postupak.

Iz „Adriatic Marinasa“ međutim, nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ zbog čega su vlasnici stanova u Porto Montenegru ograničeni samo na usluge njihove kćerke-firme PMFM, te kakva je uloga Desimira Portića koji je istovremeno predsjednik skupština vlasnika zgrada, kao i menadžer za operacije Porto Montenegra.

Izostali su i odgovori na pitanje da li je tačno da stanari naselja Porto Montenegro nemaju mogućnost fizičkog pristupa i uvida u stanje električnih brojila i vodomjera preko kojih se snabdijevaju njihovi stanovi, te na pitanje kojem zakonu Crne Gore je “Adriatic Marinas” našao osnov da naplaćuje svoju maržu od 10 odsto na cijene usluga struje i vode.

Galerija

Tara, Porto Montenegro FOTO: Siniša Luković
Porto Montenegro FOTO: Siniša Luković
Porto Montenegro FOTO: Siniša Luković