Svjedočenje zarobljenika iz Morinja: Gligića ću krivično goniti dok je živ

"Mogu da kažem šta hoću, jer je on mene tukao. Sada ga nijesam prepoznao, jer se osušio, ušio se”, rekao je Matijaš

117 pregleda9 komentar(a)
07.06.2013. 17:19h

Bivši ratni zarobljenik iz logora Nikša Matijaš izjavio je juče u podgoričkom Višem sudu da je došao da svjedoči zbog Bora Gligića, koga će, kako je rekao, krivično goniti dok je živ.

Gligić je sa još nekoliko bivših pripadnika JNA optužen za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u logoru Morinj.

Matijaš je kazao da ga je Gligić tukao dok je bio u zarobljeništvu. On se tada okrenuo prema optuženom, zbog čega ga je sutkinja Milenka Žižić opomenula.

“Vi njih ovdje mazite, a mi kada napravimo zločin, mi njih na vješala postavimo. Dva i po mjeseca Boro nas je tukao i bacao sa terase. Dok njega nije bilo, u Morinju je bio mir. Peteranec je iz logora izašao sa 24 preloma. Kada god je bila neka proslava u tom mjestu, on je dovodio civile da nas tuku. Zarobljen sam u Mostaru i doveden u Morinj sa nepunih 19 godina”, rekao je Matijaš.

Na pitanje advokata Vladimira Vulekovića, branioca Iva Menzalina, Matijaš je naveo da je bio pripadnik HOS-a iz Bosne i Hercegovine, i da je zadužio oružje.

Advokat Raško Radonjić, branilac Gligića, prigovorio je njegovom svjedočenju, rekavši da Gligića nije prepoznao na fotografijama u istrazi u Šibeniku.

“Boro Gligić je preglup da bi bio zapovjednik, a saznao sam za njega jer se predstavio. Mogu da kažem šta hoću, jer je on mene tukao. Sada ga nijesam prepoznao, jer se osušio, ušio se”, rekao je Matijaš, a sudija ga upozorila da ga može kazniti jer nikoga ne smije vrijeđati u sudu.

U januaru 2012. godine, četvorica bivših pripadnika JNA osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u sabirnom centru u Morinju 1991. i 1992. godine.

Ivo Gojnić je osuđen na dvije, Špiro Lučić i Boro Gligić na po tri godine, dok je Ivo Menzalin, osuđen na četiri godine zatvora. Sud je oslobodio Mlađena Govedaricu i Zlatka Tarlea.

Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu, a ukinuo osuđujuću.

Suđenje se nastavlja 10. juna.