Protest na skupu u Prištini: "Albanci u Crnoj Gori su diskriminisani"

“Diskriminišu ih pri zapošljavanj i investiranju. Nemaju prava na obrazovanje na albanskom jeziku i upotrebu nacionalnih simbola"

75 pregleda281 komentar(a)
pokret Samoopredjeljenje, Foto: Privatna arhiva
05.06.2013. 06:44h

Predstavnici pokreta “Samoopredjeljenje” prekinuli su skup u Prištini na kojem se raspravljalo o donosima između Crne Gore i Kosova, upozoravajući da su Albanci u Crnoj Gori diskriminasani.

Aktivisti pokreta koji vodi Albin Kurti prekinuli su Forum prijateljstva Kosova i Crne Gore ”Radovan Zogović” i ispred govornice istakli pano sa natpisom "Albanci u Crnoj Gori su diskriminisani, ovo nije prijateljstvo“.

“Ne tretiraju ih ravnopravo sa drugima, diskriminišu pri zapošljavanj i investiranju. Nemaju prava na obrazovanje na albanskom jeziku i upotrebu nacionalnih simbola. Kada traže prava, hapse ih”, upozorili su aktivisti tog pokreta, aludirajući na sunarodnike u Crnoj Gori.

Oni su na taj način pokazali nezadovoljstvo hapšenjem Albanaca u selu Martinovići, kada su se usprotivili odluci SPC da u tom selu ogradi parcelu oko crkvišta Svetog Vasilija.

Zbog skupa u Prištini su protestovali i u Udruženju Crnogoraca Metohije, navodeći da je umjesto posjete premijeru Kosova ministar kulture trebalo da protestuje zbog položaja svojih sunarodnika
Mještani su tada tvrdili da je parcela pod sporom, navodeći da na nju polaže pravo porodica Preljvukaj. Zbog privođenja mještana tada su reagovale sve albanske stranke kao i udurženja iz dijaspore navodeći da se radi o pritisku na Albance.

Tada se prvi put zbog događaja u Crnoj Gori oglasio i Kurtijev pokret navodeći da su Albanci u Crnoj Gori diskriminisani.

Nakon performansa ispred govornice, predstavnici “Samoopredjeljenja” napustili su Forum, odbijajući poziv poslanika Pozitivne Crne Gore Dritana Abazovića da se uključe u debatu i objasne svoje stavove.

Na jučerašnjem skupu premijer Kosova Hašim Tači poručio je da crnogorska manjina može imati svog predstavnika u novoj Vladi, navodeći da na narednim izborima očekuje ulazak predstavnika Crnogoraca u kosovski parlament.

“Nakon što se promjeni Ustav, Crnogorci će dobiti svoje predstavnike u parlamentu. Nakon toga možete imati i svog predstavnika u Vladi”, kazao je Tači.

On je na forumu u kojem je učestvovao ministar kulture Branislav Mićunović, kazao da je izuzetno značajna uloga Crne Gore u povezivanju regije, navodeći da sve nove inicijative imaju podršku Kosova.

Osim Mićunovića, na skupu su učestvovali i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu, Plava Orhan Šahmanović i Rožaja Nusret Kalač, kao i predstavnici vladajućih partija i Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.

Zbog skupa u Prištini juče su protestovali i u Udruženju Crnogoraca Metohije, navodeći da je umjesto posjete premijeru Kosova ministar kulture trebalo da protestuje zbog položaja svojih sunarodnika.

Oni su ocijenili da je Forum u Prištini “zapravo proslava godišnjice albanskog genocida nad kosovsko-metohijskim Crnogorcima”.

“Ne postoji nijedan častan Crnogorac sa Kosova i Metohije koji sa odobravanjem gleda na organizovanje Foruma”, saopštilo je Udruženje Crnogoraca Metohije.